Už nikdy ho nebudete piecť inak! OPITÝ IZIDOR- jednoduchý a geniálny zákusok na každú príležitosť.

Máte radi tento zákusok? Potom vám prinášame skvelý recept, podľa ktorého si ho môžete upiecť…

Ingrediencie:

Cesto:

  • 150 g masla (⅔ šálky)
  • 150 g práškového cukru (1 ¼ šálky)
  • 4 vajcia
  • 100 g mletých lieskových orechov (1 šálka)
  • 90 g viacúčelovej múky (¾ šálky)
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny

Krém:

  • 400 ml mlieka (1 ⅔ šálky)
  • 37 g kakaového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu (⅓ šálky)
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 2 žĺtky
  • 4 lyžice cukru
  • 250 g masla (1 šálka + 2 polievkové lyžice)

Orechová náplň:

  • 250 g nasekaných lieskových orechov (2 ½ šálky)
  • 100 g práškového cukru (⅞ šálky)
  • 8 g vanilkového cukru (2 ČL)
  • 150 ml mlieka alebo rumu (⅔ šálky)
  • 2 ml rumovej príchute (½ ČL)

Čokoládová poleva:

  • 200 g čokolády (1 ¼ šálky)
  • 100 g masla (⅔ šálky)

Ovocná vrstva:

  • Ovocný džem (ríbezľový, marhuľový,…)

Na ozdobenie:

  • Celé lieskové orechy

Postup:

Cesto

Maslo s práškovým cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame vajcia a premiešame. Pridáme mleté lieskové orechy, múku, kakaový prášok a sódu bikarbónu. Cesto nalejeme do vymasteného pekáča  a pečieme v predhriatej rúre na 160 °C  približne 20 minút. Upečený základ necháme poriadne vychladnúť.

Príprava krému:

V 200 ml mlieka rozmiešame  kakaový pudingový prášok (alebo kukuričný škrob), kakaový prášok, cukor a žĺtky. Miešame. Zvyšné mlieko privedieme do varu. Pridáme rozmiešanú pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém.  Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť!

Maslo vyšľaháme do peny.  Postupne doň zašľaháme vychladnutý kakaový krém. Dobre vymiešame.

Orechová náplň:

Všetky ingrediencie zmiešame (lieskové orechy, práškový cukor, vanilkový cukor, mlieko/rum a rumovú príchuť) a zmes miešame na miernom ohni, kým sa ingrediencie úplne nespoja. Necháme vychladnúť.

Na upečený základ natrieme vrstvu džemu. Následne rovnomerne rozotrieme  orechovú náplň a krém. Koláč odložíme do chladničky, aby krém stuhol.

Čokoládu s maslom necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla a vylejeme na koláč. Časť čokolády si môžeme odložiť na finálnu dekoráciu. Necháme stuhnúť.

Ozdobíme celými lieskovými orechmi a podávame. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*