Máte radi tento zákusok? Potom vám prinášame skvelý recept, podľa ktorého si ho môžete upiecť…
Ingrediencie:
Cesto:
- 150 g masla (⅔ šálky)
- 150 g práškového cukru (1 ¼ šálky)
- 4 vajcia
- 100 g mletých lieskových orechov (1 šálka)
- 90 g viacúčelovej múky (¾ šálky)
- 2 lyžice kakaového prášku
- 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
Krém:
- 400 ml mlieka (1 ⅔ šálky)
- 37 g kakaového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu (⅓ šálky)
- 2 lyžice kakaového prášku
- 2 žĺtky
- 4 lyžice cukru
- 250 g masla (1 šálka + 2 polievkové lyžice)
Orechová náplň:
- 250 g nasekaných lieskových orechov (2 ½ šálky)
- 100 g práškového cukru (⅞ šálky)
- 8 g vanilkového cukru (2 ČL)
- 150 ml mlieka alebo rumu (⅔ šálky)
- 2 ml rumovej príchute (½ ČL)
Čokoládová poleva:
- 200 g čokolády (1 ¼ šálky)
- 100 g masla (⅔ šálky)
Ovocná vrstva:
- Ovocný džem (ríbezľový, marhuľový,…)
Na ozdobenie:
- Celé lieskové orechy
Postup:
Cesto
Maslo s práškovým cukrom vymiešame do peny. Postupne pridávame vajcia a premiešame. Pridáme mleté lieskové orechy, múku, kakaový prášok a sódu bikarbónu. Cesto nalejeme do vymasteného pekáča a pečieme v predhriatej rúre na 160 °C približne 20 minút. Upečený základ necháme poriadne vychladnúť.
Príprava krému:
V 200 ml mlieka rozmiešame kakaový pudingový prášok (alebo kukuričný škrob), kakaový prášok, cukor a žĺtky. Miešame. Zvyšné mlieko privedieme do varu. Pridáme rozmiešanú pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť!
Maslo vyšľaháme do peny. Postupne doň zašľaháme vychladnutý kakaový krém. Dobre vymiešame.
Orechová náplň:
Všetky ingrediencie zmiešame (lieskové orechy, práškový cukor, vanilkový cukor, mlieko/rum a rumovú príchuť) a zmes miešame na miernom ohni, kým sa ingrediencie úplne nespoja. Necháme vychladnúť.
Na upečený základ natrieme vrstvu džemu. Následne rovnomerne rozotrieme orechovú náplň a krém. Koláč odložíme do chladničky, aby krém stuhol.
Čokoládu s maslom necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla a vylejeme na koláč. Časť čokolády si môžeme odložiť na finálnu dekoráciu. Necháme stuhnúť.
Ozdobíme celými lieskovými orechmi a podávame. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply