Úžasný koláč, ktorý zostane čerstvý až 10 dní! Každý si pýta recept na túto neodolateľnú dobrotu…

Perfektný koláč, ktorý vám veľmi dlho vydrží… (pokiaľ sa hneď nezje)

Neodolateľný orieškový koláčik s medom, ktorý nielenže upúta, ale aj výborne chutí. Tento koláč je ideálny na špeciálne príležitosti alebo jednoducho na pohostenie seba a svojich blízkych, je vhodný na každú príležitosť.  Recept je jednoduchý, zvládne ho každý.

INGREDIENCIE:

Na cesto:

  • 250 g medu
  • 125 g  masla
  • 2 vajcia
  • 375 g  hladkej  múky
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 2 ČL kakaa
  • 6 g citrónová kôra
  • 16 g  prášku do pečiva
  • 15 g perníkového korenia
  • 100 g   sušených ríbezlí
  • trochu mlieka
  • 100 g  mandľových lupienkov
  • 5 lyžíc jahodového džemu

Na polevu:

  • 200 g  horkej čokolády
  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja
  • 100 g  jadier lieskových orechov

Postup:

Do hrnca dáme maslo a med, pomaly zahrievame a za stáleho miešania necháme maslo a med rozpustiť. Šľaháme, kým zmes vychladne na izbovú teplotu.

Za stáleho miešania pridáme 2 vajcia. Múku zmiešame s práškom do pečiva, citrónovou kôrou, perníkovým korením,  mletými lieskovými orechmi a  kakaom. Zmes pomaly primiešame do medovej hmoty. Dobre vymiešame. Nakoniec pridáme sušené ríbezle.  Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a zarovnáme. Vrch cesta jemne potrieme mliekom a posypeme mandľovými lupienkami.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút na spodnom a hornom ohreve.

Upečený koláč rovnomerne potrieme jahodovým džemom. Teraz  necháme koláč úplne vychladnúť.

Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme olej a vymiešame do leskla.

Vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou a rovnomerne ju rozotrieme po celom koláči, nakoniec posypeme celými jadrami lieskových orechov, koláč odložíme, kým čokoládová poleva stuhne.

Tu si pozrite, ako sa to robí:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*