Ak máte toto ovocie, nemusíte do čaju pridávať žiadny citrón! Toto má oveľa lepšie účinky!
Viete, ktoré ovocie, pestované aj v našich končinách, má výnimočnú arómu? Je to dula. Toto ovocie je pomerne málo známe a zo záhrad sa vytráca. Azda preto, že surová dula nechutí práve najlepšie. Je to škoda, pretože dula sa dá využiť rôznymi inými spôsobmi. A je aj veľmi zdravá. Aké sú účinky duly na ľudský organizmus a ako sa dá použiť?
Čo je dula
Možno dokonca ani netušíte, ako dula vlastne vyzerá a čo je to za ovocie. Vyskytuje sa predovšetkým na juhu Európy. No dopestovať sa dá aj u nás.
Je to strom s plodmi podobnými jablkám alebo hruškám. Duly sú však omnoho tvrdšie, ich tvar je nepravidelný a povrch akoby pokrytý šedým povlakom. Po dozretí dula zožltne a jej povrch je hladký. No napriek tomu má veľmi tvrdú dužinu a surová sa nedá jesť.
Dulový džem úspešne nahradí citrón v čaji. Ovocie obsahuje veľa cenných zlúčenín.
Dula podlhovastá ( Cydonia oblonga) môže byť skvelým doplnkom k čaju, oplatí sa ju pridať ako čerstvé ovocie, tak aj zaváraniny. Prídavok tiež nahradí citrón a konzumácia duly má mnoho zdravotných výhod.
1. Ovocie plné zdravia
Tvar dule pripomína hrušku. Ovocie je dosť tvrdé a kyslé, preto sa najčastejšie používa na prípravu zaváranín, ale pokojne ho môžete konzumovať aj surové. Džem je dobrý nielen do čaju.
V minulosti sa dula používala na zmiernenie tráviacich problémov. Štúdie potvrdili, že extrakt z duly chráni pred poškodením spôsobeným zápalovými ochoreniami čriev.
Ovocie obsahuje veľa živín a antioxidantov. Dula je plná vitamínu C a K, vitamínov skupiny B, draslíka, medi, železa a horčíka. Okrem toho obsahuje aj veľa vlákniny.
Vysoký obsah flavonolov pomáha chrániť organizmus pred škodlivými účinkami voľných radikálov a zmierňuje zápaly. Je to nízko kalorické ovocie s glykemickým indexom 35.
2. Vlastnosti dule
Vďaka vitamínu C dula posilňuje imunitný systém a pomáha telu bojovať s infekciami. V kombinácii s antioxidantmi má skvelý vplyv na stav pokožky a zlepšuje tón pleti.
Vláknina prítomná v dule podporuje zdravý metabolizmus a priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Pomáha tiež znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Draslík zase môže pomôcť regulovať krvný tlak.
Dula je dobrá aj pri žalúdočných problémoch, pretože zmierňuje nevoľnosť a zvracanie. Okrem toho podporuje čistenie pečene a zlepšuje jej fungovanie.
Niektoré výskumy naznačujú, že dule môže obsahovať proti rakovinové zlúčeniny. Má tiež antibakteriálne vlastnosti a pre blahodarné účinky v ústnej dutine sa niekedy pridáva aj do zubných pást.
Džem je skvelým doplnkom k dezertom (Pixabay)
Ako účinkuje dula na ľudský organizmus?
- Podporuje trávenie. Dula je vhodná pri rôznych žalúdočných ťažkostiach. Pomáha „rozhýbať“ črevá, je prevenciou ochorení tráviaceho traktu, pomáha pri plynatosti aj hnačkách.
- Pomáha pri chudnutí. Keďže obsahuje veľa vlákniny, je skvelým doplnkom stravy pri chudnutí.
- Podporuje obranyschopnosť organizmu. Má vplyv na posilnenie imunitného systému človeka.
- Je účinná pri kašli a bolestiach hrdla. Odhlieňuje a tak zmierňuje kašeľ. Pri zápaloch ústnej dutiny sa sliz z duly pridáva do kloktadiel.
- Lieči drobné poranenia kože. Využíva sa na ošetrenie zápalov na koži a prispieva k zdraviu pleti. Má protizápalový a antimikrobiálny účinok a upokojuje pleť.
- Má antialergický účinok. A tak prispieva k znižovaniu rizika vzniku dermatitíd a rôznych kožných alergických reakcií.
- Je prevenciou rakoviny. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov prispieva k eliminácii voľných radikálov v tele. Práve voľné radikály, ako vedľajší produkt bunkového metabolizmu, majú vplyv na mutáciu zdravých buniek v organizme a tým vznik nádorových ochorení.
- Pomáha pri reume. Ľudia trpiaci reumou by mali dulu zaradiť do svojho jedálnička.
3. Dule na čaj
Citrón môžeme nahradiť dulou, stačí pridať plátok do čaju – ovocie dodá nápoju aj kyslastú chuť. Oplatí sa pripraviť aj džem, budeme potrebovať 1 kg ovocia a 0,5 kg cukru.
Umyté ovocie by sa malo olúpať, nakrájať a odstrániť semená. Pripravenú dulu vložte do pohárov, zasypte ich cukrom, pevne uzavrite a nechajte päť dní na teplom mieste.
Po uplynutí určeného času šťavu zlejeme a džem pasterizujeme. Takto pripravené ovocie môžeme pridať nielen do čaju, ale možno ho použiť aj ako nátierku na chlieb alebo ako prídavok do palaciniek .
Leave a Reply