V tejto kombinácii sa zemiaky TRÁVIA NIEKOĽKO HODÍN. Hnijú v črevách a zvyšujú nadúvanie a plynatosť!

Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších druhov zeleniny v našej  kuchyni a vďaka ich všestrannosti sú základom mnohých jedál. Sú zdrojom cenných živín, ako je vitamín C, vláknina, horčík a vitamíny skupiny B. Napriek tomu existujú určité kombinácie, ktoré môžu negovať zdravé vlastnosti zemiakov a namiesto benefitov môžu spôsobiť zažívacie ťažkosti.

1. Stáza a hnilobné procesy.

Jednou z najčastejších diétnych chýb je kombinovanie zemiakov so živočíšnymi bielkovinami, najmä tučným mäsom. Zemiaky sú bohaté na škrob, ktorý v kombinácii s bielkovinami môže urýchliť proces fermentácie v žalúdku.

To má za následok plynatosť, pocit ťažkosti a dokonca aj bolesti brucha. Kombinácia zemiakov s mastnými omáčkami a vyprážaným mäsom  má na náš organizmus obzvlášť negatívny vplyv, pretože spomaľuje tráviace procesy.

Keď sa jedlo tráviacim systémom pohybuje pomalšie, škrob a bielkoviny môžu kvasiť, čo podporuje tvorbu plynov a toxických látok.

Tento proces, nazývaný hniloba, je pre zdravie nepriaznivý, pretože môže viesť k rozvoju patogénnych baktérií v črevách, čo následne ovplyvňuje našu pohodu a zdravie.

2. Riziko tráviacich problémov

Ďalšou problematickou kombináciou sú zemiaky podávané s mastnými prísadami, ako sú oškvarky, maslo alebo mastné omáčky. Aj keď chuť takéhoto jedla môže byť lákavá, bohužiaľ ide o skutočnú kalorickú bombu a je ťažko stráviteľná.

Výsledkom je, že namiesto ľahkého a sýteho jedla si naservírujeme jedlo, ktoré môže prispieť k pocitu ťažkosti a pálenia záhy.

Tuky v kombinácii so zemiakmi spôsobujú, že pankreas pracuje tvrdšie a produkuje viac inzulínu. To následne vedie k zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo môže z dlhodobého hľadiska vyústiť do zdravotných problémov, ako je inzulínová rezistencia alebo cukrovka.

3. Aký je najlepší spôsob prípravy zemiakov?

Aby ste mohli naplno využiť zdravotné výhody zemiakov, stojí za to venovať pozornosť spôsobu ich prípravy a prísadám, s ktorými sa podávajú. Najzdravšou voľbou sú varené zemiaky v šupke, ktoré strácajú najmenej vitamínov a minerálov.

Prípadne sa môžu ihneď po ošúpaní pripraviť na pare alebo uvariť vo vode. Vyhnite sa však pridávaniu mastných omáčok či vyprážaného mäsa.

Kľúčom k udržaniu zdravia je šikovná kombinácia zemiakov s ľahkými nízkotučnými prísadami, ktoré vám umožnia vychutnať si ich chuť bez strachu z negatívnych dôsledkov pre naše telo.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*