Najzdravšia zelenina je dostupná úplne pre každého a budete prekvapení aká je lacná!
Podľa novej štúdie je žerucha oficiálne najzdravšou potravinou na svete. Listová zelenina, ktorá v supermarketoch stojí okolo jedného eura alebo o niečo viac, získala plný počet bodov v teste na 17 rôznych kritických živín.
(Túto zeleninu si však veľmi ľahko viete vypestovať aj doma, postačia vám semená žeruchy a kúsok vaty a vyjde vás takmer zadarmo. Postup nájdete na konci článku.)
Ďalšími vysoko hodnotenými boli špenát, brokolica, petržlen, tekvica a šalát. Výskumníci analyzovali 47 druhov ovocia a zeleniny na základe obsahu bielkovín, vlákniny, vápnika, železa, draslíka, tiamínu a riboflavínu.
Pozreli sa aj na niacín, folát, zinok a vitamíny A, B6, B12, C, D, E a K. Všetky potraviny okrem šiestich, malín, mandarínok, brusníc, cesnaku, cibule a čučoriedok, niekoľko násobne splnili všetky kritériá, čo znamená, že poskytli 10 percent alebo viac dennej hodnoty na 100 kalórií vo všetkých hodnotených kríteriach.
TOP 10
„Potraviny vyššej triedy poskytujú viac živín na kalóriu,“ uviedla autorka štúdie Jennifer Di Noia, docentka sociológie na Univerzite Williama Patersona vo Wayne, New Jersey, uvádza The Sun.
Víťazom sa stala:
- žerucha, ktorá získala perfektných 100/100.
- nasleduje ju čínska kapusta (91,99/100)
- mangold (89,27/100)
- cvikla (87,08),
- špenát (86,43)
- čakanka (73,36).
- Top 10 uzatvára listový šalát (70,73),
- petržlen (65,59)
- jarný šalát (63,48)
- zelený ľadový šalát (62,49).
Ovocie, ktoré bolo najviac hodnotené, bolo:
- červená paprika (41,26)
- tekvica (33,82)
- paradajka (20,37)
- citrón (18,72)
- jahoda (17,59).
Ovocie s najmenším počtom živín bol grapefruit s hodnotením 10,47, zatiaľ čo zeleninou s najnižším skóre bol sladký zemiak s hodnotením 10,51.
Žerucha vynikajúci zdroj vápnika, draslíka, horčíka a vitamínu K.
Štúdia bola publikovaná v časopise Centers for Disease Control and Prevention Journal, Preventing Chronic Disease. Predchádzajúci výskum spájal žeruchu s dobrým zdravím očí a orgánov vďaka obsahu vitamínu A.
Hovorí sa tiež, že podporuje imunitný systém, pretože obsahuje vysoké hladiny vitamínu C. Žerucha je výborným zdrojom vápnika, draslíka, horčíka a vitamínu K – všetky sú dobré pre zdravé kosti a ochranu pred osteoporózou.
Ďalšie štúdie ukazujú, že antioxidanty v zelenine môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb. Vedci v Škótsku napríklad zistili, že fytochemikálie chránia zdravé bunky pred poškodením a blokujú rast a šírenie nádorov.
Žeruchu si jednoducho vypestujete na okennom parapete už za 3 až 6 dní. Čím svetlejšie stanovište pre ňu nájdete, tým rýchlejšie vám vyrastie.
Žerucha vo vate
Pestovanie žeruchy je nenáročné a rýchle. Postačí, keď do plytkej misky usteliete vatu, ktorú navlhčíte a posypete drobnými semienkami. Nezabudnite vatu pravidelne vlhčiť, aby určite nevyschla, pretože inak by bola vaša žerucha žltá, cintľavá, ba dokonca by úplne vyhynula. Úrodu stačí zostrihať a posypať bylinkou chlebík, alebo ju pridať do šalátov. Žerucha má mierne horkú, korenistú príchuť, arómou niekedy pripomína hlúbik kapusty.
Žerucha vypestovaná na vate.
Čo všetko dokáže žerucha
Nedávna štúdia došla k záveru, že žerucha je zrejme najzdravšou zeleninou na planéte.
Teraz sa zrejme pýtate, že prečo?
Tak napríklad preto, lebo extrémne dobre znižuje v tele oxidačný stres a zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi.
Z jej ďalších vnútorných účinkov spomeňme nasledovné:
- čistí krv a cievy
- zvyšuje úroveň energie
- stimuluje chuť do jedla
- prečisťuje telo od toxínov
- detoxikuje organizmus
- žuvaním drobnej rastlinky si zlepšíte náladu, pretože váš mozog začne vylučovať hormón šťastia serotonín. Zároveň si spevníte ďasná.
- podporuje činnosť podžalúdkovej žľazy, pečene aj žlčníka, vďaka čomu pomáha stráviť aj mastné jedlá
TIP: Ak si chcete dopriať niečo ťažké, dokážete to zjemniť aspoň šalátom, v ktorom bude prítomná aj žerucha
Žerucha sa dá pestovať aj klasicky na hline.
Šťava zo žeruchy je veľmi vhodná aj na problémy s pokožkou. Lieči napríklad nasledovné kožné ochorenia:
- akné
- ekzémy
- vyrážky
- vypadávanie vlasov
- spálenie od slnka
Jediné, čo potrebujete urobiť, je odšťaviť žeruchu a šťavu potom naniesť na postihnuté miesta.
Ak bol tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply