Vedci zistili: Málo známa rastlina z vašej záhrady má mimoriadne protirakovinové liečivé vlastnosti!

Zabudnutá rastlina z babkinej záhrady má mimoriadne protirakovinové vlastnosti…

Dnes patrí rebarbora k menej známym a u nás rozšírenejším jedlým rastlinám a často býva nepovšimnutá. Je to trváca rastlina s veľkými listami a dlhou dužinatou stonkou a patrí do kategórie zeleniny, hoci je ľudovo známa ako ovocie.

Rebarbora sa v Číne používa už tisíce rokov pre jej liečivé vlastnosti. Do Európy ju priniesol Marco Polo. Nedávno spôsobila revolúciu v liečbe zhubných ochorení, pretože vedci zo Sheffield Hallam University a Scottish Crop Research Institute zistili, že rebarbora obsahuje protirakovinové zlúčeniny.

Podľa štúdií vedcov však 20-minútové pečenie rebarbory ​​dramaticky zvyšuje hladinu protirakovinových zlúčenín, až to vedcov ohromilo. Z tohto dôvodu sa pečená rastlina odporúča na prevenciu rakoviny a je dobré ju aj konzumovať počas liečby rakoviny.

Štúdiu publikovali v časopise Food Chemistry, kde vysvetlili, ako rebarbora obsahuje zlúčeniny nazývané polyfenoly, ktoré sú mimoriadne účinné, pokiaľ ide o selektívne ničenie a zabránenie rastu rakovinových buniek do takej miery, že sa rebarbora čoskoro začne používať ako antikarcinogén, t.j. protirakovinové liečivo.

Štúdia ukázala, že rebarbora je úspešná v liečbe zhubných ochorení aj vtedy, keď sa ukáže, že rakovina je úplne odolná voči všetkým doterajším liečebným postupom, čo je naozaj zázračné, pretože ide o rastlinu zo záhradky, tak trochu zabudnutú.

Rebarbora je ale skutočný poklad z božej lekárne, pretože okrem toho, že bojuje proti rakovine, je to mimoriadne liečivá rastlina a jej prínos pre tráviaci systém je tiež dokázaný, najmä keď vieme, že čerstvá rebarbora, teda jej stonky, je skvelý zdroj vlákniny. Preto je viditeľný jej pozitívny vplyv na reguláciu trávenia, ktorý sa mení v závislosti od dávky.

Totiž vo veľkom množstve povzbudzuje trávenie, v menšom zase zápchu, čo je užitočné pri hnačke. Keďže vláknina po konzumácii simuluje pocit sýtosti, môže rebarbora pomôcť aj pri chudnutí.

Vďaka už spomínaným protirakovinovým vlastnostiam sa rebarbora odporúča po operácii nádoru žalúdka, pretože zmierňuje zápalové procesy, pomáha obnoviť stav tráviaceho systému do normálu a obohacuje stravu.

Rebarbora je tiež antioxidant, pomáha regulovať cholesterol v tele, zlepšuje cirkuláciu a je dôležitá pre udržanie zdravia očí, preto sa odporúča aj pri „ochoreniach očí“. Prítomné sú aj niektoré protialergické a protizápalové vlastnosti, preto sa používa aj ako prírodné antibiotikum a je účinná aj pri úspešnej detoxikácii organizmu.

Poznámka:

Pri rebarbore sú jedlé a liečivé iba stonky tejto rastliny, nie listy! Pri nákupe si vyberajte chrumkavé a pevné stonky, ktoré vyzerajú sviežo a pustia šťavu, keď sa stonka zlomí. Farba rebarbory ​​závisí od jej druhu a spôsobu pestovania. Medzi pestovateľmi sú najobľúbenejšie tie ružové, hoci sa táto rastlina používa čoraz menej, čo je vzhľadom na jej takmer zabudnuté liečivé vlastnosti na ľudský organizmus  naozaj škoda.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*