Veľa ľudí používa kocky bujónu takmer každý deň, neuvedomujúc si, aké škodlivé sú tieto výrobky pre naše zdravie. Mnohí, keď sa dozvedia o ich negatívnych účinkoch na zdravie, prestanú ich používať alebo hľadajú náhradu.
Kocky bujónu môžu prispieť k výskytu mnohých chorôb, znížiť plodnosť alebo poškodiť žalúdok. Látky v nich obsiahnuté nie sú dobre prijímané našim telom, hoci jedlá vďaka nim získavajú oveľa lepšiu chuť.
Nenápadný produkt, ktorý pomaly ničí zdravie
Tieto výrobky sú skutočnými zdrojmi chémie. Je ťažké uveriť, koľko škodlivých látok je obsiahnutých v takej jednej malej kocke. Každý, kto sa chce starať o svoje zdravie, by sa ich mal čo najskôr vzdať.
Po prvé, kocky bujónu obsahujú veľa soli. To môže viesť k vzniku rôznych ochorení: hypertenzia, mŕtvica, infarkt, nefrolitiáza, osteoporóza, rakovina žalúdka, obezita, astma, ako aj demencia.
Okrem soli v kocke bujónu môžeme nájsť veľa farbív, zvýrazňovačov chuti a tukov.
Jedným z farbív je žltý amoniakálny karamel – spôsobuje hyperaktivitu, poškodzuje náš žalúdok, pečeň a dokonca znižuje plodnosť.
V kocke nájdeme aj palmový olej, ktorý je karcinogénny a zvyšuje hladinu zlého choresterolu, navyše je príčinou cukrovky, srdcových chorôb a problémov s plodnosťou.
Na zvýrazňovače chuti nemôžete zabudnúť – E-621, teda glutamát sodný, prispieva k podráždenosti, závratom či búšeniu srdca. Okrem toho nájdeme aj E-631, t.j. inozinát disodný, ako aj guanylát disodný E-627, ktoré sa obzvlášť neodporúčajú astmatikom a sú citlivé na aspirín.
Napriek tomu, že kocka bujónu prispieva k zlepšeniu chuti jedál, stojí za to sa jej vzdať a hľadať inú alternatívu.
Zdieľajte tieto rady s priateľmi!
Leave a Reply