Veľkonočná torta – nie je prehnane sladká a výborne sa hodí ako dezert po sýtom veľkonočnom obede.

Torta je bezvaječná, pomerne vysoká, nie je prehnane sladká, výborne sa hodí ako dezert po sýtom Veľkonočnom obede alebo večeri.

Suroviny:

  • 450 g polohrubej  múky
  • 45 g horkého kakaového prášku
  • 420 g bieleho kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky soli
  • 500 ml vriacej vody alebo kávy
  • 175  g rozpusteného masla
  • 2 lyžice (30ml) biely ocot
  • 1 čajová lyžička vanilkovej arómy alebo 1 balíček vanilkového cukru

BIELY KRÉM:

  • 250 g bielej čokolády
  • 250 g smotanový krém  (Philadelphia)
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkovej príchute

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM (GANASH)

  • 340 g tmavej čokolády (60% hmotnosti kakaa)
  • 325 ml sladkej smotany (33% mliečneho tuku)
  • 2 lyžice medu (alebo kukuričného sirupu)
  • 1 čajová lyžička vanilkovej príchute

Ešte budeme potrebovať:

  • asi 120 gramov  marhuľového džemu

Postup:

Korpus:

Predhrejte rúru na 180 ° C. Na dno  tortovej formy s odnímateľným krajom položte papier na pečenie a boky natrite maslom.

Vo veľkej miske zmiešajte všetky suché prísady: múku, kakaový prášok, cukor, sódu bikarbónu a soľ.

V inej miske zmiešajte všetky mokré prísady: vriacu vodu, rozpustené maslo, vanilku a ocot.

Pomaly nalejte mokré ingrediencie do suchých, pomaly miešajte s drôtom, kým sa všetko pekne nespojí a nevznikne hladká zmes. Zmes bude o trochu riedka ale  v žiadnom prípade nepridávame žiadnu ďalšiu múku, takto to ma byť.

Nalejte zmes do pripravenej formy a pečte asi 20 minút pri 180°C , potom znížte teplotu na 160 ° C a pokračujte v pečení ďalších 40 – 45 minút, pravidelne kontrolujte špáradlom, či je korpus  v strede upečený

Korpus sa  počas pečenia mierne nafúkne.. Je dôležité urobiť test dlhým  špáradlom uprostred korpusu, kde je najviac nafúknutý.

Ak špáradlo vyjde čisté zo stredu, korpus je upečený!  Korpus nechajte vychladiť  vo forme pri izbovej teplote. Po asi 20-30 minútach, prikryjeme čistou utierkou  a necháme stáť  celú noc. Na druhý deň vyberieme z formy.

Nafúknutú  časť odkrojte  dlhým a ostrým nožom, zarovnajte sušienku a vodorovne ju nakrájajte na 4 pláty  rovnakej hrúbky.

Biely krém:

Polámte bielu čokoládu na kocky a roztopte ju vo vodnom kúpeli. Ochlaďte a vymiešajte  so smotanovým krémom Philadelphia  izbovej teploty a vanilkovou arómou.

Čokoládový krém (Ganaš):

Zahrejte sladkú kyslú smotanu  (ale nemala by vrieť). Potom odstráňte z tepla a pridajte  polámanú  čokoládu.. Pridajte med a vanilkovú príchuť a miešajte, kým sa nespojí do hladkého krému. Nechajte dobre vychladnúť!

Torta sa plní v tomto poradí:

  1. korpus
  2. biely krém
  3. korpus
  4. marhuľový džem
  5. korpus
  6. posledný biely krém
  7. posledný korpus
  8. Nnakoniec vrch torty a aj boky natrieme čokoládovým krémom, zarovnáme.

Tortu odložíme do chladničky na aspoň 3-4 hodiny. Tortu môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*