Veľmi starý recept na kokosový zákusok ešte z roku 1875! Takto ho piekli naše babičky a je najlepší…

Tento perfektný zákusok poteší naozaj každého…

Vďaka dokonalej rovnováhe chrumkavého tortového základu a zamatového krému je tento koláč skutočnou pochúťkou pre každého milovníka čokolády a kokosu.

INGREDIENCIE:

Cesto:

  • 7 bielok
  • 200 g cukru
  • 200 g strúhaného  kokosu
  • 100 g polohrubej  múky

Krém:

  • 7 žĺtkov
  • 120 g cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 250 g masla

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády
  • 30 g masla
  • 50 ml smotany

Postup:

Cesto:

7 bielok vyšľaháme na tuhý sneh, za stáleho miešania postupne pridáme cukor a vymiešame do leskla, potom po častiach opatrne primiešame strúhaný kokos a nakoniec aj preosiatu múku. Plech vyložíme papierom na pečenie, cesto rovnomerne rozotrieme na plech a zarovnáme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 12 minút, pekne do ružova. Korpus necháme úplne vychladnúť. Odstránime papier na pečenie.

Krém:

Žĺtka, cukor a kakao vymiešame vo vodnom kúpeli do peny, dávame pozor, aby dosiahli teplotu aspoň 62 °C po dobu asi 4-5 minút, aby sa pasterizovali. Dávame pozor aby sme zmes nezohriali na vyššiu teplotu ako 65°C.  Krém preložíme do mixéra a neustále miešame, kým nevychladne na izbovú teplotu. Potom po častiach prišľaháme zmäknuté maslo, dobre vyšľaháme.

Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus a odložíme do chladničky, koláč vychladne a stuhne.

Poleva:

Čokoládu, smotanu a maslo za stáleho miešania opatrne zahrievame vo vodnom kúpeli, kým sa všetko rozpustí, vymiešame do leskla.

Polevu rovnomerne rozotrieme na vrch vychladnutého koláča. Koláč ešte odložíme na jedbu hodinu do chladničky, kým čokoláda stuhne.

Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí – VIDEORECEPT!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*