Zamýšľali ste sa niekedy aký je rozdiel medzi jednotlivými cibuľami? Nie je to len ich farbou!
Ak ste doteraz kupovali len žltú cibuľu, dnes vám ukážeme, že každá cibuľa má v kuchyni svoje miesto.
Ukážeme vám aké je využitie jednotlivých druhov cibule a aký je medzi nimi vlastne rozdiel.
Žltá cibuľa
Žltá cibuľa je univerzálna.
Má najvyšší podiel flavonoidov zo všetkých druhov cibule. V porovnaní s bielou cibuľou je to až 11-krát vyšší obsah.
Od ostatných sa odlišuje hlavne v tom, že vydrží dlhší čas sa variť aj pri vysokých teplotách. To znamená, že svoju prenikavú chuť si zachováva aj po tepelnej úprave pri varení či smažení. Do polievok, praženice alebo na gril je preto najvhodnejšia. Spomedzi všetkých druhov cibule je žltá cibuľa najvhodnejšia na smaženie.
Má tiež vyšší obsah síry než ostatné druhy.
To znamená, že má aj výraznejšiu vôňu a chuť. Je preto lepšie ju pred konzumáciou uvariť. Teda pokiaľ ju nechcete využiť na výrobu sirupu alebo na nejaké iné liečivé účely.
Biela cibuľa
Biela cibuľa – menej ostrá v chuti, s menšou horkosťou, ale výraznou štipľavosťou. Stred medzi žltou a červenou cibuľou. S opatrnosťou sa môže jesť surová. Odporúča sa pridávať do omáčok.
Biela cibuľa obsahuje viac železa ako žltá a má aj vyšší obsah vitamínov a éterických olejov.
Biela cibuľa má síce silnú chuť, ale nezanecháva nepríjemnú chuť v ústach, ako to je pri žltej cibuli. Používa sa do omáčok alebo do guacamole či ako na surovo ako príloha v podobe šalátu.
Červená cibuľa
Červená cibuľa je pikantno-sladká cibuľa, ktorú možno surovú pridať do šalátov, sendvičov, hamburgerov.
Zo všetkých druhov je červená cibuľa najlepšia a zároveň najzdravšia pre surovú konzumáciu.
Okrem liečivých látok typických pre cibuľu vo všeobecnosti, obsahuje červená cibuľa aj prírodné farbivá, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty.
Vďaka svojej výraznej farbe sa hodí do šalátov, burgerov či iných jedál, v ktorých potrebujete použiť surovú cibuľu. Jej chuť je pikantnejšia, ale počas sezóny až do septembra má sladšiu chuť. Spolu so šalotkou je červená cibuľa najvhodnejšia na konzumáciu v surovom stave.
Šalotka
Zo všetkých druhov cibule je práve šalotka najjemnejšia. Oproti cibuli vyšší obsah sacharidov. Preto je jej chuť jemnejšia. Cibuľa sa kvôli silnejšej chuti hodí do varených jedál, šalotka zas do šalátov či nátierok v surovej forme.
Oproti cibuli má ešte jednu veľkú výhodu. Tou je, že konzumovateľné sú aj jej listy. Majú veľmi podobnú chuť ako pažítka, a preto sa hodia do pomazánok či na chlieb alebo ako súčasť šalátov.
Leave a Reply