Viete, čo jete? Ak si TOTO niekedy všimnete na vajíčkach, okamžite ich vyhoďte!

Ak niekedy uvidíte toto na vajíčkach, okamžite ich vyhoďte do koša…

Jemné a chutné vajcia sú jedlo plné bielkovín a prispievajú k zdraviu. Odborníci však varujú, že vajíčka môžu byť niekedy domovom nebezpečných baktérií, ktoré spôsobujú zdravotné problémy.

Prečo je dobré jesť vajcia

Niektorí veria, že vajcia sú dobrou formou prevencie proti rozvoju chorôb, pretože posilňujú imunitný systém, ktorý bojuje proti vírusom a infekciám. Mnohí tvrdia, že denná konzumácia vajec nie je zdravá, no nie je to pravda. Jedinou pravdou je, že by ste pri ich konzumácii mali byť umiernení.

Vajcia totiž predstavujú najbežnejšiu formu bielkovín, ktoré sú užitočné  pre telo a na chudnutie, a pre normálnu hladinu cholesterolu by ste nemali zjesť viac ako dve vajcia denne – nebezpečenstvo cholesterolu sa skrýva v žĺtku. Vajíčko obsahuje asi 212 mg dobrého cholesterolu, ktorý pomáha regulovať hladinu zlého cholesterolu. Vaječné žĺtky tiež obsahujú veľa luteínu a zeaxantínu, dvoch antioxidantov, ktoré znižujú riziko makulárnej degenerácie. Jedzte vajíčka a nebudete mať v starobe problémy so zrakom.

Mali by ste sa však uistiť, že nie sú po expirácii, aby ste sa vyhli zdravotným problémom. Práve z tohto dôvodu americké ministerstvo poľnohospodárstva (USDA) radí, že je potrebné sa chrániť a pred konzumáciou skontrolovať, či nie je vajíčko pokazené.

Takto zistíte, že vajíčko treba vyhodiť…

Zmena farby vaječného bielka

Ak bielka nadobudli perleťový alebo ružovkastý odtieň, vajce ihneď vyhoďte, radia odborníci z USDA. Zmena farby, nech je akokoľvek jemná, môže naznačovať, že vajce je nakazené baktériou Pseudomonas, ktorá je najčastejšie zodpovedná za pokazenie tohto jedla, ale aj za otravu jedlom, tvrdia odborníci.

„Táto baktéria vytvára vo vaječnom bielku pigment, takže ak si všimnete, že bielok nemá farbu, ktorú poznáte, vyhoďte ho,“ radia odborníci z Centra pre bezpečnosť.

Baktérie Pseudomonas môžu spôsobiť ďalšie viditeľné zmeny. Okrem zmeny farby vaječného bielka jedna štúdia tvrdí, že táto baktéria spôsobuje ďalšie viditeľné zmeny. Čiže môže ísť o zmenu vône a bielko môže nadobudnúť aj zelenkastú farbu.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*