Viete, ktorá farba žĺtka je najzdravšia? Takto zistíte, ktoré vajce zniesla chorá sliepka!

Viete, že kvalita vajec sa môže líšiť? Keď je v škrupine, nič nespoznáte. Až po rozklepnutí môžete spoznať rozdiely. Ak príliš neviete, na čo hľadieť, môžu vám prísť všetky vajcia rovnaké. Realita je však taká, že je niekoľko znakov, podľa ktorých ľahko spoznáte, aká sliepka vajíčko zniesla a ako na tom bola napríklad aj zdravotne.

Žĺtok rozhoduje o všetkom

Základná časť vajíčka, ktorá dostala svoj názov práve podľa farby. Tá však môže mať niekoľko odtieňov, čo je dobré vedieť. Pamätajte, že čím je tmavší a čím má pevnejšiu konzistenciu, tým lepšie. Jasne to ukazuje na to, že kurča malo dostatok pestrej stravy a tiež malo dostatok pohybu. Kvalita vajec od takého kuraťa je teda zaručená. Naopak ak má farbu svetlú a pokiaľ nemá úplne pevnú konzistenciu, nemusí stáť za nič ani jeho chuť.

Spoznajte, čo sliepka jedla

Aj to môžete zistiť z toho, ako vyzerá žĺtok. Ak je jeho farba výrazne žltá, jasne to naznačuje, že sliepka jedla predovšetkým pšenicu. Ak farba prechádza skôr do tmavšieho odtieňa, tak to znamená, že krmivom bola predovšetkým kukurica, ale mohla to byť aj lucerna. V takom prípade je to dobrá správa, ktorá naznačuje, že sliepka  mala vyváženejšiu stravu.

Kvalita vajec má dopad aj na naše zdravie

Opomenúť nemožno tiež fakt, že kvalita vajec má veľký vplyv na naše zdravie. To je dôvod, prečo by sme mali hľadať vždy tie najlepšie. Ak sú kvalitné, je zaručené, že obsahujú dôležité vitamíny, ako sú napríklad A, D, E alebo K. Tiež sú bohaté na tie pravé nutričné ​​látky. Treba však dodať, že chuťovo rozdiel zase až tak znateľný nie je. Preto je dobré si rozklepnuté vajíčko vždy prezrieť a podľa toho určiť, od akej sliepky pochádza.

Vyskúšať si to môžete sami, a to veľmi jednoducho. Skúste porovnať vajcia ktoré je z domácich podmienok, z domáceho chovu s tým, ktoré bolo kúpené v supermarkete, najlepšie vo zľavovej akcii. Keď obe dve rozklepneme, tak si môžete byť istí tým, že rozdiel bude naozaj veľmi znateľný. Ako vo farbe, tak v konzistencii a chuti žĺtka.

Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*