Vonku sa ochladilo a preto je najvyšší čas doplniť tento vitamín. Táto dávka je najvhodnejšia!

Vždy keď sa vonku ochladí, je dôležité aby sme začali dopĺňať tento vitamín…

Vitamín C je naším spojencom pri udržiavaní  dobrej imunity. Väčšina z nás vie, že ak telu dodáme vitamín C, nádcha sa vyskytuje oveľa zriedkavejšie a aj keď nás chytí (imunitný systém sa potrebuje občas „aktualizovať“), väčšinou trvá kratšie a ich priebeh je miernejší.

Ľudské telo si vitamín C nedokáže vyrobiť samo.

Toto je okrem iného u ľudí, opíc a morčiat ich génová mutácia, ktorá sa vyskytla už dávno, ich pripravila o schopnosť syntetizovať vitamín C. Väčšina živých organizmov je schopná produkovať kyselinu askorbovú samostatne. Bohužiaľ, ľudia nie. Preto musíme telu poskytnúť vitamín C zvonka – stravou a/alebo formou suplementácie.

Bohaté zdroje vitamínu C zahŕňajú okrem iného:

  • čierne ríbezle, ktoré obsahujú až 183 mg vitamínu C na 100 gramov kyseliny askorbovej
  • petržlen (178 mg vitamínu C na 100 g výrobku),
  • červená paprika (144 mg vitamínu C na 100 g výrobku),
  • ružičkový kel (94 mg vitamínu C na 100 g výrobku),
  • karfiol (69 mg vitamínu C na 100 g výrobku),
  • špenát (68 mg vitamínu C na 100 g výrobku),
  • ako aj jahody, paradajky a citrusové plody.

Spektrum účinku vitamínu C je veľmi široké.

Väčšina z nás si vitamín C spája s podporou imunity či liečbou infekcií. Niektorí ľudia pravdepodobne spomenú aj úlohu vitamínu C v prevencii skorbutu. Ako však naznačujú mnohé štúdie, účinky vitamínu C sú oveľa rozmanitejšie a širšie.

Ak chceme mať pevné šľachy, väzy a kosti, odolné cievne steny a hladkú, pevnú pokožku, mali by sme zabezpečiť dostatočné množstvo vitamínu C v strave, pretože je nevyhnutný pre syntézu kolagénu.

Pri správnej koncentrácii bude mať vitamín C antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Je ochrancom mnohých  metabolických procesov a biologických látok vrátane vitamínov A, E, B1 a B2.

Vitamín C podporuje vstrebávanie železa, rast a hojenie rán, stimuluje tvorbu bielych krviniek (tie sú samozrejme dôležité pre imunitnú ochranu). Je to ideálna látka aj pre dnešnú dobu, pretože je dokázané, že kyselina askorbová pomáha znižovať účinky stresu.

Chronický nedostatok vitamínu C.

Ak pijeme alkohol a/alebo fajčíme cigarety, patríme do skupiny ľudí, ktorí sú obzvlášť vystavení nedostatku vitamínu C, pretože ho telo „využíva“ v boji proti voľným radikálom a tým aj pri ochrane pred toxínmi, ktoré prijímame. alebo vznikajú pri konzumácii alkoholu a fajčení.

Kyselina askorbová pomáha neutralizovať toxické látky, ako sú acetaldehydy a polycyklické sacharidy. Stojí za to pripomenúť, že jedna cigareta vyžaduje, aby telo „využilo“ približne 25 mg vitamínu C!

Vitamín citlivý na kyslík, svetlo a vysoké teploty.

Vzhľadom na to, že vitamín C je vysoko citlivý na svetlo, kyslík a vysoké teploty, veľmi často, aj keď ho máme v strave pomerne veľa, značnú časť telo nevstrebe. Potreby tela v tejto oblasti môžu byť neuspokojené, okrem iného: nesprávnym tepelným spracovaním potravinárskych výrobkov alebo nesprávnym skladovaním.

Dobrým spôsobom je jesť surové ovocie a zeleninu bohatú na vitamín C. A čo viac, najlepšie, ak sú tieto bio, bio a… priamo z poľa, záhrady či sadu. Žiaľ, splnenie takýchto požiadaviek sa môže ukázať ako trochu riskantné, takže suplementácia je užitočným riešením na uspokojenie potrieb tela, pokiaľ ide o prísun vitamínu C.

Stojí za to vedieť, že vitamínové produkty obsahujúce kyselinu askorbovú môžu byť kontaminované, okrem iného: olovom, kadmiom alebo ortuťou. Vyberajme si preto doplnky kvalitné a dodávané osvedčenými výrobcami.

Priemerný príjem vitamínu C

Predpokladá sa, že denný príjem vitamínu C v množstve 500 až 1500 mg má vlastnosti prospešné pre naše zdravie. Je však potrebné pripomenúť, že tieto dávky je možné dočasne zvýšiť na oveľa vyššie, ale iba pod dohľadom odborníka.

Vysoké množstvá doplneného vitamínu C zasýtia telo pomerne rýchlo. Prebytky sa vylučujú, aj keď výskumy ukazujú, že telo sa s prebytkami dobre vyrovná, rýchlo spracuje väčšie množstvo vitamínu C. Preto je dôležitý neustály prísun vitamínu C, najlepšie v rozdelených dávkach.

Prečo? Nuž, každý vitamín rozpustný vo vode, vrátane vitamínu C, má špecifický polčas rozpadu (vitamín  C tri hodiny). To znamená, že ak prijmete 1000 mg vitamínu C naraz, po troch hodinách zostane v tele len polovica dávky. To isté sa stane po ďalších troch hodinách atď. Zdá sa teda, že je zmysluplnejšie užívať vitamíny rozpustné vo vode v rozdelených dávkach, než raz denne vo väčších množstvách.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*