Vrstvený koláč s makom od babičky: Jednoduchý recept, príprava zaberie len 20 minút!

Tento koláč je v podstate prekladané cesto s makom a maslom, pre nás najlepší makovník na svete!

Potrebujeme:

Cesto:

30 dkg hladkej múky
1 šálka kr. cukru
štipka soli
1 vajíčko
asi 0,5 dl mlieka
5 dkg rozpusteného masla

Náplň:

15 dkg mletého maku
10 dkg cukru

Mazanie:

približne 8 dkg rozpusteného masla

Postup:

Predhrejte rúru na 180 stupňov.

Mak a cukor sa zmiešajú. Ako chcete, môžeme tiež pridať strúhanú citrónovú kôru.

Na cesto zmiešame múku, soľ, cukor, vajcia, rozpustené maslo a toľko mlieka, aby ste získali pružné cesto.

Keď je cesto dostatočne pružné, rozvaľkáme, alebo roztiahneme ho na obdĺžnikový tvar – treba získať čo najtenšiu vrstvu (podobné, ako keď robíme ťahanú štrúdľu, ale nemusí byť až tak tenké). Potrieme rozpusteným maslom a dôkladne posypeme osladeným makom. Teraz preložíme ako keď skladali knihu – pravú a ľavú stranu smerom do stredu.

Potom opäť potrieme s rozpusteným maslom a posypeme makom, teraz preložíme vrchnú a spodnú časť smerom do stredu.

Potom opäť potrieme maslom, posypeme makom a zložíme ho ešte na polovicu.

Potrieme vrch maslom, prenesieme na plech vyložený papierom a pečieme po dobu asi 30 minút.

Upečený koláč môžeme poprášiť práškovým cukrom.

Želáme vám dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*