Vyhadzujeme ju, šliapeme po nej a myslíme si, že je to burina. V skutočnosti je to liek na mnohé choroby!

Používali ju už v Starovekom Egypte, viac ako tisícročie sa pestuje v Číne a Indii, Francúzi z neho robia rôzne tradičné jedlá a polievky… Sme jediní, kto po nej šliapeme a vyhadzujeme ju  ako burinu!

Portulaka  je jednoročná, no veľmi vytrvalá „burina“, ktorej   keď sa usadí v záhrade či dvore, len ťažko zbavuje (najčastejšie sa usadzuje pod paradajkami – tam ju najskôr hľadajte).

Rastlina, ktorá je často považovaná za burinu, je v skutočnosti aj veľmi lacnou potravinou a zároveň úžasným prírodným liekom! Choďte teda von a pozrite sa čo sa skrýva na vašom dvore.

Portulaca oleracea spoznáte podľa dužinatých, šťavnatých listov a žltých kvetov. Jej povesť obyčajnej buriny pramení zo skutočnosti, že rastie v rôznych podmienkach, od úrodného záhradného hnoja až po neúrodné miesta a skaly.

Táto rastlina je bohatá na minerálne soli, zvlášť na draselné, vápenaté, fosforečné a železité, karotén a vitamíny skupiny B.

Listy a výhonky portulaky obsahujú veľké množstvo osviežujúcej šťavy, ktorá má mierne čistiace vlastnosti. Napomáha tráveniu.

Čerstvá portulaka alebo jej šťava pomáha pri:

  • pri zápaloch sliznice žalúdka,
  • pri chorobách pečene,
  • kašli,
  • oslabení organizmu,
  • nízkom krvnom tlaku,
  • nespavosti
  • má močopudné účinky.

Vysoká biologická hodnota portulaky sa prihovára za jej popularizáciu a to tým skôr, že jej pestovanie nie je ťažké.

Chutná zelenina

Málokto však vie, že táto jednoročná bylina má liečivé účinky a môžete ju využiť aj v kuchyni ako listovú zeleninu. Dajú sa kúpiť semienka, ktoré možno vysievať na hriadky od konca mája až do augusta. Pestovanie nie je náročné, stačí, keď portulake doprajete dostatok slnka a tepla a približne o šesť týždňov si môžete pochutnať napríklad na šaláte z mladých listov, ktoré majú vysoký obsah minerálov a vody.

Rastlinu netreba vôbec prihnojovať a môžete ju tiež pestovať v nádobe na okne aj počas zimných mesiacov.

Portulaka zeleninová (Portulaca oleracea L.) sa vyskytuje síce v mnohých záhradách, ale v európskej kuchyni je na ústupe. Mnohí milovníci jej však zostávajú verní. Používajú ju viac ako zeleninu na prípravu šalátov než na korenie.

Jesť sa dajú aj šťavnaté stonky, ktoré možno upraviť podobným spôsobom ako špargľu.

Portulaka je vhodná do všetkých polievok, zeleninových jedál, špenátu, omáčok, k ryži a cestovinám. Čerstvá, nadrobno pokrájaná sa servíruje k tvarohu, šalátom, rajčiakom a uhorkám.

Portulaková krémová polievka

Potrebujeme:

  • 50-60 dkg portulaky,
  • vývar z kostí,
  • soľ
  •  korenie
  •  1 cibuľu
  • 2 vajcia
  • 2 dl smotany

Príprava:

Vo vývare  z kosti uvaríme cibuľu, osolíme a okoreníme, pridáme surovú portulaku a vajcia. Rozmixujeme, privedieme do varu. Dochutíme smotanou, servírujeme.

Poznáte túto užitočnú rastlinu? Napíšte nám komentár! Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*