Vymetajú triglyceridy z krvi: Čistia žily a tepny od usadenín a odvracajú civilizačné ochorenia!

Vysoké triglyceridy nespôsobujú žiadne príznaky ani bolesti, ale predstavujú vysoké zdravotné riziko. Môžu byť rizikovým faktorom pre rozvoj akútnej pankreatitídy, aterosklerózy, dokonca môžu prispieť k mŕtvici či infarktu. Našťastie pravidelná konzumácia najmä niekoľkých potravín môže obnoviť normálnu hladinu triglyceridov.

1. Pri zvýšení  hladiny triglyceridov sa zvyšuje riziko závažných ochorení

Triglyceridy( TG) patria medzi tuky a hromadia sa v tukových bunkách nášho tela, napr. vo forme viscerálneho tuku a pod kožou. Sú energetickou rezervou – poskytujú energiu svalom, ale aj celému telu, keď s jedlom skonzumujeme príliš málo kalórií. Zároveň odzrkadľujú, koľko tuku denne skonzumujeme.

Ak výsledok lipidogramu ukazuje, že triglyceridy presahujú 150 mg / dl, je to znamenie, že musíte starostlivo sledovať svoju stravu. Práve to, okrem genetických faktorov či prvkov životného štýlu, ako je fyzická aktivita či konzumácia alkoholu, ovplyvňuje hladinu TG.

Kým hodnota dosahujúca 180 mg/dl nie je ohrozením života, triglyceridy nad 200 mg/dl môžu byť veľmi nebezpečné.

Zdrojom zvýšených triglyceridov môže byť zlá strava.

Ľudí s trvalo vysokou koncentráciou triglyceridov ohrozuje:

  • rozvoj aterosklerózy ,
  • poškodenie vnútorných orgánov,
  • rozvoj metabolického syndrómu,
  • rozvoj cukrovky typu 2,
  • mŕtvica,
  • rozvoj ischemickej choroby srdca,
  • srdcový infarkt
  • rozvoj hypertenzie.

2. Jedzte toto a vaše hladiny triglyceridov budú normálne

Rizikovými faktormi sú obezita a nadváha, nedostatok pohybu, strava bohatá na jednoduché sacharidy, nasýtené tuky a vysoko spracované produkty.

Preto prejdite na diétu, ktorá zahŕňa:

  •  ovsené vločky a celozrnné výrobky – vláknina v nich prítomná spomaľuje vstrebávanie tukov z potravy a neumožňuje rýchle uvoľnenie glukózy do krvi, čo je výhodné, keď sa inzulínová rezistencia často vyskytuje súčasne s vysokým TG.
  • zelená listová zelenina a bohatá na cenný antioxidant, lykopén, paradajky – pri poruchách lipidov sa oplatí jesť čo najviac surovej zeleniny s obsahom vlákniny. Vyprážané, pečené a dusené je lepšie vynechať.
  • jablká a hrušky – obsahujú vlákninu, pektín a vitamín C. Ovocie bohaté na protizápalové antioxidanty sú na druhom mieste v rebríčku najzdravších. Pri zvýšenej hladine triglyceridov sa neodporúča vysoko kalorické ovocie, preto musíte zabudnúť na hrozno a zrelé banány.
  • tučné morské ryby ako makrela alebo losos – obsahujú zdravé nenasýtené tuky, ktoré na rozdiel od nasýtených tukov v červenom mäse pôsobia protizápalovo – červené mäso je najlepšie nadobro vyhodiť zo stravy.
  • chudé mliečne výrobky a strukoviny – to sú dva najlepšie zdroje bielkovín pre ľudí s vysokými triglyceridmi, pretože vôbec neobsahujú nasýtené mastné kyseliny alebo ich majú malé množstvo a zároveň zasýtia a dodajú telu energiu.
  • olivový a repkový olej – extra panenské a za studena lisované oleje sú ďalším zdrojom dobrých mastných kyselín, ktoré negatívne neovplyvnia lipidový profil. Orechy a semená sú tiež zdrojom zdravých tukov, ktoré uhasia zápaly v tele, ale nezabúdajte ich jesť s mierou.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*