Vyprážate v tom isto oleji dvakrát alebo viac? Pozrite sa, aký to má dopad na vaše zdravie…

Používate ten istý olej viackrát? Potom by ste mali vedieť toto…

Viacmenej sme oboznámení s tým, prečo by sme pri varení nemali použiť ten istý olej viackrát.

TOXICKÉ LÁTKY

Pri opätovnom zahrievaní použitého oleja sa z neho uvoľňujú vyššie koncentrácie rôznych toxických chemikálií, ako sú aldehydy, ktoré sú spájané s viacerými zdravotnými problémami. Väčšinou sú spojené so srdcovými chorobami a kognitívnymi problémami, ako je demencia, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Ďalšou toxickou látkou, ktorá sa uvoľňuje pri opätovnom zahrievaní oleja, je 4-hydroxy-trans-2-nonenal alebo HNE, ktorá sa považuje za dosť toxickú a môže interferovať s funkciami DNA, RNA a proteínov.

TRANS TUKY

Pri spracovaní oleja pri vysokých teplotách sa niektoré tuky premenia na trans-tuky. A keď sa tento olej opäť zahreje, uvoľní ešte väčšie množstvo trans-tukov, ktoré sú veľmi zlé pre celkové zdravie.

Toto môže  viesť k problémom, ako je mŕtvica, obezita, bolesť na hrudníku, zažívacie a dokonca srdcové choroby, pretože konzumácia trans-tukov zvyšuje hladinu LDL cholesterolu v tele.

KARCINOGÉNY

Opätovným ohrevom oleja sa zvyšuje obsah škodlivých látok ako sú poly cyklické aromatické uhľovodíky (PAH) a aldehydy, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom rakoviny a zápalových ochorení.

Preto pri varení vždy používajte čerstvý olej a vyhnite sa opätovnému použitiu alebo opätovnému ohrevu predtým zahriateho oleja.

Koľkokrát používate ten istý olej vy? Napíšte nám komentár…

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*