Výsledky štúdie, ktorá trvala 13 rokov: Obľúbený produkt znižuje riziko rakoviny!

Dobrá správa! Jedzte čo najčastejšie tento výrobok…

Konzumácia fermentovaných potravín má mnoho zdravotných výhod. Nie nadarmo sa takýmto výrobkom hovorí „super potraviny“. Ukazuje sa však, že jeden z nich pozitívne ovplyvňuje nielen črevá.

Fermentované mliečne výrobky chránia pred rakovinou pľúc

Odborníci z celého sveta už dlho poukazujú na to, že nevhodná strava vedie k mnohým chorobám vrátane rakoviny. Konzumácia správnych produktov môže tiež znížiť riziko a zmierniť príznaky mnohých ochorení.

Nedávne štúdie ukázali, že fermentované mliečne výrobky a konkrétnejšie jogurty môžu znížiť riziko rakoviny pľúc . Ide o jeden z najčastejšie diagnostikovaných nádorov v Európe.

Je známe, že jogurt má priaznivý vplyv na fungovanie našich čriev. To všetko vďaka prítomnosti priateľských baktérií, ktoré zlepšujú mikrobióm a podporujú prácu imunitného systému . Teraz sa ukazuje, že má viac zdravotných výhod.

Jedzte častejšie jogurty

Vedci z Oregonskej štátnej univerzity zistili, že fermentované mliečne výrobky môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny pľúc .

Vedci sledovali stravu viac ako 100 000 dospelých počas 13 rokov. Chceli zistiť, ako môžu mliečne výrobky v našom dennom menu ovplyvniť pravdepodobnosť vzniku rakoviny. V priebehu lekárskeho experimentu sa u 1600 ľudí vyvinula rakovina pľúc. Ukázalo sa však, že konzumácia väčšieho množstva fermentovaných mliečnych výrobkov znižuje riziko vážnej rakoviny. Nezáležalo na tom, či boli nízkotučné alebo plnotučné.

„Pokiaľ ide o fermentované mliečne výrobky, zistili sme, že konzumácia jogurtov bola nepriamo spojená s rizikom rakoviny pľúc. Na druhej strane konzumácia syra nemá žiadnu súvislosť,“ povedal Dr Lan Doan z Oregonskej štátnej univerzity, jeden z autorov štúdie.

Vedci sa zároveň domnievajú, že pitie plnotučného mlieka môže zvýšiť riziko rakoviny pľúc až o 24 percent. Výsledky výskumu boli publikované v časopise Elsevier Clinical Nutrition.

Rakovina pľúc je najčastejšou príčinou úmrtí v dôsledku zhubných nádorov. Ročne na Slovensku zomrie  viac ako 2 000 ľudí na toto ochorenie. Toto ochorenie postihuje oveľa častejšie mužov ako ženy.

Až 95 percent prípadov rakoviny pľúc sa vyskytujú u ľudí, ktorí fajčia tabakové výrobky. Najčastejšími príznakmi sú pretrvávajúci kašeľ, hemoptýza a problémy s dýchaním.

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*