Sú oveľa zdravšie ako citróny. Škoda, že dnešní ľudia už na ne zabudli!
Čierne ríbezle sú nenápadné ovocie, ktoré teraz nedoceňujeme. A to je chyba. Ukazuje sa, že sú pokladnicou vitamínu C. 100 gramov produktu pokrýva náš dopyt po tejto zložke až na 260 percent. Je to oveľa viac ako citrón.
Ovocie najčastejšie používame na prípravu zaváranín, pridávame ich do cesta a robíme z nich zaujímavé dezerty. Čierne ríbezle sa považujú za mimoriadne zdravé. Rastú na kríkoch v domácich záhradách, často sa vyskytuje v lese a na brehoch riek. Chutné babuľky sa najlepšie zbierajú v júli.
Aké vlastnosti majú čierne ríbezle?
Všimnite si, že ovocie bolo uznané ako jedno z najzdravších. Obsahujú množstvo živín, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus. Posilňujú imunitu a pomáhajú v boji proti rôznym chorobám. Dobre fungujú pri problémoch s obehovým systémom. Zabraňujú aj cukrovke. A čo viac, pravidelným jedením týchto bobúľ sa vyhneme problémom so znižovaním intelektuálnych schopností v starobe.
Čierne ríbezle očisťujú organizmus od toxických látok a ťažkých kovov. Jedzme ich pri prechladnutí a iných infekciách, pretože pôsobia protizápalovo. Obsahujú veľa vitamínov a minerálov. Majú v sebe toľko vitamínu C, že ich stačí zjesť len asi tucet bobúľ. Plody obsahujú aj vitamíny A a E, ktoré bojujú proti voľným radikálom a zabraňujú starnutiu organizmu. Nechýbajú ani vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém.
Bez významu nie je ani ich vplyv na trávenie. Čierna ríbezľa sa vyznačuje prítomnosťou éterických olejov, ktoré podporujú chuť do jedla a urýchľujú metabolizmus. Taktiež detoxikujú organizmus.
Aké sú kontraindikácie?
V prvom rade by sme to nemali preháňať s množstvom. Nadmerná konzumácia spôsobuje alergické reakcie. Môže dokonca vyvolať a zhoršiť problémy s tráviacim systémom. Čierne ríbezle sú nebezpečné pre ľudí, ktorí trpia trombózou. Ovocie zvyšuje zrážanlivosť krvi. Ak máte hepatitídu, úplne sa vzdajte týchto bobúľ.
Čierne ríbezle majú aj listy so špeciálnymi vlastnosťami
Listy sú bohaté na silice, antokyány, triesloviny, flavonoidy, vitamín PP a C. Používajú sa pri:
- artritída a reumatoidnej bolesti,
- zápach z úst,
- zranenia,
- žalúdočné a črevné ochorenia,
- problémy s oslabenými vlasmi (výplachy sú tu dokonalé),
- svrbenie spojené s uhryznutím hmyzom.
Leave a Reply