Zabudnutý orechový zákusok zo starej kuchárskej knihy! Je čas znova oprášiť tento recept…

Je čas znova oprášiť tento recept…

V starej kuchárskej knihe som našla úžasný recept na orechový koláč, napísaný starým nemeckým písmom, ktoré už málokto vie prečítať. To by mohol byť dôvod, prečo toto majstrovské dielo takmer upadlo do zabudnutia.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 g  nesoleného masla izbovej teploty
  • 100 g  cukru
  • 5 bielkov
  • 5 žĺtkov
  • štipka soli
  • 100 ml  mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 16 g  prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaového prášku

Krém:

  • 200 g  nesoleného masla
  • 140 g  cukru
  • 200 g  mliečnej čokolády
  • 100 ml  mlieka
  • 100 g  mletých lieskových orechov
  • 50 g  mletých mandlí

Na posypanie:

  • 50 g  nasekaných lieskových orechov

Postup:

Bielka vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.

Maslo vymiešame s cukrom do peny, po jednom zašľaháme žĺtka. Po troche zašľaháme  mlieko. Múku zmiešame s práškom do pečiva a po trochu ju pomaly primiešame do zmesi. Nakoniec opatrne primiešame tuhý sneh.

Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme. Pečieme vo vyhriatej rúre  pri 180°C asi 10 minút. Do ružova. Necháme vychladnúť.

Do druhej polovice cesta primiešame kakao. Rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

Krém:

Do panvice dáme polámanú čokoládu, maslo a mlieko, na miernom ohni zahrievame a miešame, kým sa čokoláda a maslo rozpustí, vymiešame do hladka. Primiešame mleté lieskové orechy a mandle, premiešame, nakoniec pridáme cukor a vymiešame. Krém necháme vychladnúť, kým zhustne, ale musí byť stále roztierateľná.

Na spodok plechu uložíme vychladený kakaový plát, natrieme ho polovicou krému, položíme svetlý plát a potrieme ho zvyšným krémom, vrch posypeme nasekanými lieskovými orechmi. Koláč odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť.  Nakrájame na úhľadné tyčinky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*