Ingrediencie:
Cesto:
- 450 g hladkej múky
- štipka soli
- 250 g margarínu
- 100 g cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 žĺtky
- 2 – 3 lyžice kyslá smotana
Krém z kyslej smotany:
- 600 ml kyslej smotany
- 150 gramov cukru
- 500 ml mlieka
- 2 balenia pudingu s vanilkovou príchuťou
- Šťavu z jedného citróna
Jablková náplň:
- 800 g strúhaných jabĺk,
- 100 g sekaných alebo mletých vlašských orechov
- cukor podľa chuti
Krém:
- 3 dl mlieka,
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 PL cukru
- 2 PL hladká múka
- citrónová šťava z 1 citróna
- 50 g margarínu
Čokoládová poleva:
- 150 g tmavá čokoláda
- 2-3 PL oleja
Postup:
Na cesto stačí zmiešať všetky ingrediencie dohromady. Maslo by malo byť izbovej teploty, aby sa dobre spojilo, cesto by malo byť jednotné a hutné. Akonáhle má požadovanú konzistenciu, dá sa do misy a následne zhruba na 30 minút vychladiť, do chladničky, rozdelíme na 4 časti.
Uvaríme puding, podľa návodu na balíčku. Teda s cukrom a mliekom. Ten sa nechá ľahko chladnúť a občas sa premieša, aby sa netvorili hrudky. Keď má prijateľnú teplotu, zamieša sa do neho kyslá smotana. Ďalej sa prileje citrónová šťava a všetko sa dôkladne premieša.
Prvý plát cesta rozvaľkáme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, navrstvíme krém a prikryjeme ďalším plátom cesta a popicháme vidličkou. Pečieme pri 180°C asi 30-40 minút (podľa rúry). Upečený koláč vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.
Jablká ošúpeme, nastrúhame a scedíme. K scedeným jablkám pridáme nasekané vlašské orechy a cukor a všetko spolu dobre premiešame.
Na ten istý plech vložíme opäť papier na pečenie. Rozvaľkajte tretí plát cesta, vložte ho na plech a potrite jablkovou zmesou. Prikryjeme štvrtým plátom cesta a popicháme vidličkou. Pečieme pri 180°C cca 30-40 minút (podľa rúry). Upečený koláč vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.
Z mlieka, cukru, vanilkového cukru a múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.
Margarín vymiešame, pridáme citrónovú šťavu a miešame do peny. Zmiešame s vychladnutým krémom. Dobre vymiešame.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a zmiešajte s olejom, vymiešajte do leskla.
Na spodok položíme upečený koláč s kyslou smotanou, natrieme krémom a na vrch uložíme koláč s jablkovým krémom. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Dobrú chuť!
Leave a Reply