Zagorská kocka. Neodolateľný zákusok s jablkami, orechmi a kyslou smotanou!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 250 g margarínu
  • 100 g cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 žĺtky
  • 2 – 3 lyžice kyslá smotana

Krém z kyslej smotany:

  • 600 ml kyslej smotany
  • 150 gramov cukru
  • 500 ml mlieka
  • 2 balenia pudingu s vanilkovou príchuťou
  • Šťavu z  jedného citróna

Jablková náplň:

  • 800 g strúhaných jabĺk,
  • 100 g sekaných alebo mletých vlašských orechov
  •  cukor podľa chuti

Krém:

  • 3 dl mlieka,
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 PL cukru
  • 2 PL hladká múka
  • citrónová šťava z 1 citróna
  • 50 g margarínu

Čokoládová poleva:

  • 150 g tmavá čokoláda
  • 2-3 PL oleja

Postup:

Na cesto  stačí zmiešať všetky ingrediencie dohromady. Maslo by malo byť izbovej teploty, aby sa dobre spojilo, cesto by malo byť jednotné a hutné.  Akonáhle má požadovanú konzistenciu, dá sa do misy a následne zhruba  na 30 minút vychladiť, do chladničky, rozdelíme na 4 časti.

Uvaríme puding, podľa návodu na balíčku. Teda s cukrom a mliekom. Ten sa nechá ľahko chladnúť a občas sa premieša, aby sa netvorili hrudky. Keď má prijateľnú teplotu, zamieša sa do neho kyslá smotana. Ďalej sa prileje citrónová šťava a všetko sa dôkladne premieša.

Prvý plát cesta rozvaľkáme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, navrstvíme krém a prikryjeme ďalším plátom cesta a popicháme vidličkou. Pečieme pri 180°C asi 30-40 minút (podľa rúry).  Upečený koláč vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť.

 Jablká ošúpeme, nastrúhame a scedíme. K scedeným jablkám pridáme nasekané vlašské orechy a  cukor a všetko spolu dobre premiešame.

Na ten istý plech  vložíme opäť papier na pečenie. Rozvaľkajte tretí plát cesta, vložte ho na plech a potrite jablkovou zmesou. Prikryjeme štvrtým plátom cesta a popicháme vidličkou. Pečieme pri 180°C cca 30-40 minút (podľa rúry). Upečený koláč  vyklopíme na  dosku a necháme vychladnúť.

Z mlieka, cukru, vanilkového cukru  a múky uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť.

Margarín vymiešame, pridáme citrónovú šťavu a miešame do peny. Zmiešame s vychladnutým krémom. Dobre vymiešame.

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a zmiešajte s olejom, vymiešajte do leskla.

Na spodok položíme upečený koláč s kyslou smotanou, natrieme krémom a na vrch uložíme koláč s jablkovým krémom. Vrch polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*