Na Slovensku dozrievajú melóny v priebehu leta a práve v týchto dňoch by ich už malo byť dostatok. Aj tie z dovozu môžu byť rovnako kvalitné, ak sa neodtrhnú príliš včas a necestujú k nám polozrelé. Predčasne pozberané melóny na rozdiel od banánov už viac nezosladnú, preto je termín zberu taký dôležitý. Svoju rolu zohráva tiež kvalita dopravy a skladovania. Preto si najskôr melón dobre obzrite.
Môžete si ho kúpiť už nakrájaný, vtedy vidíte, či je dostatočne červený. Ak kupujete dyňu vcelku, riskujete, že vnútri nebude dozretá a sladká. Pozrite si päť jasných znakov, aby ste sa pri nakupovaní melónov v obchode či na trhu nepomýlili.
1) Nikdy nevyberajte ten najväčší!
Nevyberajte si tie najväčšie melóny. Naše klimatické podmienky vôbec nemajú predpoklady na to, aby tu vyrástli obrie melóny. Je teda jasné, že boli pestované pomocou umelých hnojív.
2) Žlté škvrny sú dobré
Nebojte sa vyberať melóny so žltými škvrnami. Práve tie budú tie najchutnejšie. Žlté škvrny sú znakom zrelosti.
3) Poklopkajte si
Určite ste už počuli, že si treba po melóne poklepať. Áno, je to pravda. Čím bude vydávať dutejší zvuk, tým je melón zrelší. Zrelosť však môžete otestovať aj iným spôsobom. Stlačte melón z oboch strán, a ak budete počuť jemné prasknutie, melón je váš.
4) Určte pohlavie
Áno, aj melóny sa dajú rozlíšiť podľa pohlavia. Mužské melóny bývajú väčšie a podlhovastejšie, ženské sú však menšie, mierne sploštené a hlavne sladšie!
5) Stopka
Výborným ukazovateľom zrelosti je aj stopka melónu. Ak je stopka melóna suchá a žltá, melón je určite zrelý. Ak je stopka zelená, melón ešte nie je dozretý.
Prajeme vám dobrú chuť!
Leave a Reply