Zaručený recept našich babičiek na chrípku a kašeľ! Nazbierajte si šípky a urobte si aj vy túto jednoduchú domácu medicínu…

K jeseni neodmysliteľne patrí veľké množstvo vecí, no rovnako tak aj šípky, ktorých zber sa práve pomaly rozbieha. Reč je o lesklých červených vajcovitých plodoch ruže šípovej, latinsky Rosa canina. Ide o ker s previsnutými konármi, dorastajúci do výšky asi 3 metre. Plody týchto kríkov poznali a zbierali už starí Rimania, Gréci či Arabi, ktorí si cenili ich liečivé vlastnosti. A na ich účinky sa nezabudlo dodnes. Šípky sú kráľovnami jesene aj jedným zo symbolov tohto ročného obdobia a rozhodne sa oplatí vybrať na ich zber.

Možno by ste ani nepovedali, aké najrozličnejšie recepty zo šípok sa na internete dajú nájsť, a to recepty, ktoré poznali ešte naše staré mamy. Tieto jesenné plody je možné využiť na prípravu domácich džemov, likérov, kompótov či dokonca šípkového oleja alebo tinktúr. Tradične sa však zo šípok pripravuje aj čaj, ktorý je tým pravým nápojom do sychravého jesenného počasia. Pýtate sa, prečo? Nuž, šípky sú okrem iného aj bohaté na vitamín C, ktorý je dôležitý pre správnu funkciu imunitného systému. A dobrá imunita je presne to, čo na jeseň rozhodne potrebujeme. Šípkový čaj však má množstvo ďalších účinkov. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako posilní naše zdravie.

Ak si chcete vychutnávať šípkový čaj bez námahy, pokojne si môžete zaliať aj ten kupovaný. V tomto prípade však voľte sypaný čaj, nie porciovaný. Kríky ruže šípovej sú však po celej Európe a i na našom území hojne rozšírené, preto by bola skutočne škoda nepripraviť si lahodný čaj z vlastnoručne nazbieraných šípok. Kríky rastú i pozdĺž ciest, kde ich, samozrejme, z dôvodu znečistenia radšej nezbierame. Nájdeme ich však aj na okrajoch lesov, v okolí ľudských obydlí, a to od nížin až po podhorské oblasti. Zber prebieha spravidla od septembra do októbra až novembra. Podľa mnohých je však najlepšie vybrať sa na zber šípok až po prvých mrazoch. Šípky zberáme zrelé, respektíve tesne pred dosiahnutím plnej zrelosti. Mali by byť svetločervené a primerane tvrdé. Pri zbere nezabúdame na ochranné rukavice kvôli ostrým tŕňom.

Ako si pripraviť domáci šípkový čaj

Nazbierané šípky možno vysušiť a uskladniť do zásoby. Očistíme ich a odstránime stonky. Sušiť sa môžu v celosti, a to na vzduchu alebo v sušičke, prípadne v rúre. Pri sušení v umelých podmienkach je dôležité držať sa teploty maximálne okolo 60 °C. Správne vysušené šípky by mali pristúpením praskať. Šípky je tiež možné pred sušením rozrezať na polovičky, no v tomto prípade je potrebné odstrániť chĺpky a zrnká. Vysušené šípky neskladujte veľmi dlhú dobu, inak postupne stratia účinné látky. Pred samotným použitím je možné šípky pomlieť, napríklad v mažiari. Na prípravu čaju postačí jedna či dve čajové lyžičky sušenej drogy. Šípky zalejeme horúcou vodou  (asi 80 °C, nie vriacou) a necháme lúhovať okolo 15 minút. Môžeme dochutiť medom a citrónom.

EXTRA RECEPT: Pripravte si liečivý šípkový likér

Čo budeme potrebovať:

  • 100 ks šípky ak máte malé šípky, dajte 150 ks. šípky som použila úplne mäkké a dužinaté, vtedy je likér najlepší
  • 7 deci rum príp. biely rum alebo vodka
  • 12 PL voda
  • 12 PL med dala som repkový pastovaný
  • 1,5 čl kyselina askorbová kúpite v dm

Postup prípravy

  1. Šípky na likér zbierajte úplne mäkké. Tvrdé nie sú také chutné, pretože nepustia dužinu. Šípky si umyjeme, osušíme a v mažiari poriadne roztlačíme. Každá šípka sa musí otvoriť, aby nezostala v celosti. Roztlačené šípky dáme do pohára, zalejeme rumom, zamiešame, uzavrieme a necháme na parapete okna na svetle luhovať 2 týždne. Za túto dobu pohár asi 4-5 krát pretrepte.
  2. Po dvoch týždňoch tekutinu so šípkami cez sitko scedíme. Ceďte to po častiach. Zakaždým sa snažte zo šípok vylisovať a vytlačiť maximum. Ja som ich stláčala kameňom z mažiara. Precedenú zmes nevyhadzujte! Dá sa ešte raz použiť a normálne dať znova macerovať. Stále má účinky, chuť aj silu. Ja som celú túto zmes čo mi zostala z lisovania ešte raz naložila do 350 ml vodky. (tentokrát menej alkoholu).
  3. Pripravíme si sirup. Med s vodou dáme do hrnca, počkáme kým zovrie a necháme vrieť na plnom ohni 1 minútu. Vypneme, necháme 3 min vychladnúť a zamiešame kyselinu ascorbovú. Sirup necháme 15 min chladnúť a nalejeme k likéru. Zamiešame a tadá je hotovo 🙂 Likér je najlepší keď odstojí aspoň mesiac, dva, ideálne 6, ale výborný je aj hneď.
  4. Ak si chcete pripraviť digestívny likér – niečo na štýl becherovky, pridajte do luhovacej zmesy 2 kopcovité PL čaju stomaran (kúpite v lekárni) a med nahraďte trstinovým cukrom. Inak je postup rovnaký.

Zdieľajte tento článok so svojimi priateľmi na Facebooku!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*