Staromódne vianočné pečivo
Prísady
Cesto:
- 200 g tuku
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 vajce
- 1 vaječný žĺtok
- šťava a kôra z 1 citróna
- 500 g hladkej múky
Na vrch:
- 1 bielok
- 75 g nasekaných vlašských orechov
- 50 g cukru
Postup:
Vymiešajte tuk, cukor a vanilkový cukor na penu. Pridajte vajce a žĺtok a pokračujte v miešaní. Potom pridajte šťavu z citróna a strúhanú kôru z jedného citróna a nakoniec polovicu múku – všetko vymiešajte mixérom. Potom pridajte zvyšok múky a vymiešame jemné, nelepivé cesto. Ak je to potrebné, pridajte trochu muky. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky asi na 20 minút.
Posyp:
Na hrubo nasekajte vlašské orechy a zmiešajte ich s kryštálovým cukrom. Bielky jemne rozšľahajte vidličkou a odložte nabok, kým sa nepoužijú.
Cesto vyberte z chladničky, pracovnú dosku posypte múkou a cesto vyvaľkajte valčekom na hrúbku asi 5-6 mm. Vykrajujeme tvary podľa vlastnej fantázie a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Sušienky natrite rozšľahaným vaječným bielkom a posypte nasekanými vlašskými orechmi a cukrom. Jemne zatlačte prstom, aby sa prilepili.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, 15-18 minút. Kým koláčiky pekne zhnednú.
Uložte ich do plechovej škatule. Vydržia, naozaj veľmi dlho, ak ich nezjete.
Sacher keks
Suroviny:
Cesto:
- 130 g masla
- 75 g práškového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 1 čajová lyžička vanilkovej príchute
- strúhaná pomarančová kôra
- 200 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- 25 g kukuričného škrobu
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
Na plnenie:
- 150 g marhuľového džemu
Na dekoráciu:
- 100 g čokolády na varenie
- 2-3 kvapky oleja
- 50 g na hrubo nastrúhanej mliečnej čokolády
Postup:
Maslo a práškový cukor rozšľahajte do peny. Pridajte žĺtky, vanilkovú príchuť a pomarančovú kôru a krátko vymiešame. Preosejeme múku, kakao, kukuričný škrob a prášok do pečiva a pridáme do maslovej zmesi, krátko vymiešame vymiesime jemné kompaktné cesto. Vytvarujte ho do gule, zabaľte ho do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
Vychladené cesto vyvaľkáme valčekom medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku 3-4 mm. Cesto pokrájame na štvorčeky, veľké podľa toho aké chceme. Do polovice štvorčekov vykrojíme koliesko alebo srdiečko, podľa vlastnej fantázie.
Sušienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180°C, 12-15 minút.
Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu na varenie s olejom a trochu ochlaďte. Vezmite jeden koláčik s dierkou a ponorte ho do polovice do rozpustenej čokolády. Položte na plech na papier na pečenie a ihneď posypte na hrubo nastrúhanou mliečnou čokoládu .Odložte do chladničky tak, aby sa čokoláda na sušienkach stuhla, asi 15-20 minút.
Spodné sušienky natrite marhuľovým džemom a na vrch prilepte suchú čokoládovú sušienku. Dobrú chuť!
Rafaelo keks
Prísady
Cesto:
- 250 g margarínu
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 120 g strúhaného kokosu
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžice studenej vody
- 2 lyžice kyslej smotany
Na zdobenie:
- 150 g bielej čokolády
- 2-3 kvapky oleja
- strúhaný kokos alebo kokosové vločky
- mandľové lupienky (môžu byť tiež nasekané lieskové orechy)
Postup:
Margarín, práškový cukor a vanilkový cukor vyšľahajte do peny. Pridajte kokos, múku, vodu a kyslú smotanu, vymiešajte jemné kompaktné cesto, ktoré sa nerozpadá pod rukou
Poznámka: Keďže vajíčko sa nedáva, cesto je o niečo krehkejšie.
Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte cesto na hrúbku asi 7-8 mm a podľa potreby vykrajujte sušienky.
Sušienky položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C, 12-15 minút, kým pekne nezhnednú.
Zdobenie
Vo vodnom kúpeli roztopte bielu čokoládu s olejom. Vymiešajte do leskla. Sušienky namáčajte do čokolády a polovicu sušienky posypte strúhaným kokosom a druhú polovicu mandľovými lupienkami alebo nasekanými orechmi. Necháme stuhnúť!
Dánske maslové sušienky
Prísady
Cesto:
- 225 g masla
- 100 g cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 1 lyžica vanilkovej príchute
- 285 g hladkej múky
Na dekoráciu:
- 150 g rozpustenej bielej čokolády
- nasekané pistácie (lieskové orechy alebo mandle)
Postup:
Maslo, cukor a soľ vymiešajte do peny. Pridajte vajce a pokračujte v šľahaní, kým sa všetok cukor nerozpustí. Pridajte vanilkovú príchuť.
Na konci pridajte múku a vymiešajte hladké cesto.
Vezmite cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou, naplňte ho cestom a striekajte malé ruže alebo hviezdičky na plech vystlaný papierom na pečenie. Sušienky ukladáme tak, aby sa nám pri pečení nespojili. Pred pečením vložte plech na 20 minút do chladničky.
Sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C, asi 15 minút. Kým pekne nezhnednú. Nechajte vychladnúť!
Vo vodnom kúpeli roztopte bielu čokoládu a vychladená sušienky namočte do polovice do čokolády. Poukladajte ich na plech na papier na pečenie a ihneď posypte nasekanými pistáciami. Uložte keksy do chladničky, aby čokoláda stuhla. Dobrú chuť!
Linecké s makom a citrónovým krémom
Prísady
Cesto:
- 200 g masla (alebo margarínu)
- 70 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- 1 čajová lyžička vanilkovej príchute
- Strúhaná kôra polovice citróna
- 300 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice maku
Krém:
- 2 vajcia
- 80 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- štipka soli
- Strúhaná kôra polovice citróna
- šťava z 1 citróna (asi 50 ml)
- 50 g masla
Postup:
Citrónový krém:
Celé vajcia, cukor, vanilkový cukor a soľ dobre vymiešajte do peny. Dajte do vodného kúpeľa a za stáleho miešania asi 2-3 minúty pridajte šťavu z citróna, všetko dobre vy miešajte, Keď začne pomaly hustnúť, asi po 5-8 minútach pridajte maslo po častiach- pridajte kocku a miešajte, aby sa roztopila a pekne sa spojila s krémom, potom pridajte ďalšiu kocku a miešajte, takto pokračujte, kým miniete všetko maslo. Hotový krém odložte z plameňa a nechajte dobre vychladnúť, najlepšie celú noc.
Cesto:
Maslo a práškový vymiešajte do peny.. Pridajte vajce, štipku soli, vanilkovú príchuť a citrónovú kôru a všetko vymiešajte.
Na konci pridajte múku, prášok do pečiva a mak, vymiesime jemné hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Ak je to potrebné, pridajte ďalších 10-20 g múky, ak bolo vajce väčšie, ale nepreháňajte to, aby cesto na sušienky nebolo nakoniec tvrdé.
Cesto vytvarujte do gule a zabaľte do fólie, odložte na hodinu do chladničky.
Cesto vyvaľkajte valčekom na mierne pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 3-4 mm. Vykrajujeme kolieska a ukladáme ich na plech na papier na pečenie. Polovicu koliesok si urobíme s malým kolieskom v strede, tie pôjdu na vrch.
Sušienky pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C asi 10-15 minút. Sušienky by mali zostať svetlé, alebo svetlohnedé.
Kolieska, ktoré idú na vrch posypeme práškovým cukrom.
Sušienky uchovávajte v chladničke, uzavreté v plechovej škatuli. Môžu stáť až dva týždne.
Ak sa Vám tieto recepty páčili, zdieľajte ich s priateľmi!
Leave a Reply