Už teraz si uložte túto zbierku receptov, aby ste potom nemuseli hľadať!
1.Žerbo guľky
Suroviny:
- 150 g mletých vlašských orechov
- 200 g mletých maslových sušienok
- 5 plných lyžíc marhuľového džemu (asi 300 g)
- 1 čajová lyžička vanilkovej príchute
Poleva:
- 150 g čokolády na varenie
- 1 lyžica oleja
Ešte budeme potrebovať:
- Trochu nasekaných vlašských orechov na dekoráciu
Postup:
Zmiešame mleté sušienky, orechy a vanilkovú príchuť, pridáme džem a miešame, pridáme toľko džemu, aby sa nám dobre tvarovalo guľky, ale nesmie sa lepiť. Zmes odložíme na asi 1 hodinu do chladničky, potom z nej vytvarujeme guľky a ukladáme ich na plech na papier na pečenie, plech s guľkami znovu vložíme do chladničky.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a zmiešame ju s olejom, vymiešame do leskla.
Vyberieme guličky z chladničky a namáčame ich do čokoládovej polevy, vrch posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Necháme stuhnúť!
2.Farebné oblátky
Prísady
- 300 ml mlieka
- 200 g cukru
- 250 g margarínu
- 200 g mletých vlašských orechov
- 300 g mletých sušienok
- 100 g čokolády na varenie
- 1 lyžica vanilkovej príchute
- 1 balenie tortových oblátok
Postup:
Mlieko a cukor dáme variť, keď začne vrieť, znížime teplotu a pridáme maslo, miešame, kým sa maslo rozpustí, pridáme orechy a mleté sušienky, necháme postať asi 2-3 minúty a skontrolujeme hustotu, ak sa nám zdá krém riedky pridáme ešte trochu sušienok.
Krém rozdelíme na polovice, jednu polovicu necháme čistú a do druhej pridáme rozpustenú čokoládu, vymiešame do hladka. Obe náplne necháme vychladnúť.
Tortovú oblátku natrieme čokoládovým krémom, položíme druhu oblátku a natrieme hnedým krémom, opäť položíme oblátku a natrieme čokoládovým krémom a opäť položíme oblátku a natrieme hnedým krémom, na vrch položíme poslednú oblátku a jemne zatlačíme. Necháme stuhnúť asi 1-2 hodiny. Oblátky rovnomerne narežeme tenkým nožíkom. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho s priateľmi!
3.Karamelové grilážové tyčinky
Prísady
Krém:
- 350 g cukru
- 500 ml mlieka
- 100 g bielej čokolády
- 200 g margarínu
- 250 g mletých upečených vlašských orechov
- 350 g mleté sušienky
Ešte potrebujeme:
- Tortové oblátky 8 plátov
Poleva.
- 100 g čokolády na varenie
- 2 lyžice oleja
Postup:
Najskôr opečie vlašské orechy v rúre, na suchom plechu pri 180°C asi 10 minút. Orechy necháme vychladnúť a pomelieme ich.
Cukor nasypte do hrnca s hrubším dnom, dajte na stredný plameň a cukor za stáleho miešania skaramelizujte. Dajte pozor. aby vám karamel príliš nezhnedol, pretože bude mať horkú chuť. Odstavte zo sporáka a nalejte do karamelu mlieko. Karamel vráťte na sporák a za stáleho miešania mierne zahrievajte, kým sa všetko rozpustí. Do karamelového mlieka vložte polámanú bielu čokoládu a margarín, miešajte kým sa všetko roztopí, Odstavte zo sporáka a primiešajte mleté orechy a sušienky.
Nechajte mierne vychladnúť asi 5-10 minút a ešte teplým krémom naplňte tortové oblátky, na každú oplátku dáme 6-7 lyžíc krému, aby sme mali rovnakú hrúbku. Musíte pracovať rýchlo, kým je náplň teplá. položíme na seba 8 oblátok.
Na poslednú oblátku položte fóliu a zaťažte ju, odložte do chladničky aspoň na 3 hodiny najlepšie na celú noc.
Čokoládu rozpustíme s olejom vo vodnom kúpeli a vymiešame do hladka.
Na druhý deň griláž polejeme čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a úhľadne pokrájame. Dobrú chuť!
4.Vianočné lieskovo orechové guľky
Prísady
- 200 ml vody
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g margarínu
- 100 g čokolády na varenie
- 250 g mletých sušienok
- 150 g mletých pražených lieskových orechov
Na obaľovanie:
- asi 150 g nasekaných lieskových orechov
Ganache:
- 150 ml smotany MillacGold
- 100 g čokolády na varenie
Postup:
Najprv opečte lieskové orechy v rúre na suchom plechu pri 180 stupňoch 10-15 minút, občas premiešame. Odlúpnite ich zo škrupiny. Pomeľte orechy aj sušienky tiež pomeľte.
Nalejte vodu do hrnca, nasypte cukor, pridajte margarín a čokoládu polámanú na kocky a zahrievajte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko neroztopí. Keď začne vrieť, varte ešte asi 2-3 minúty a odstavte z tepla. Pridajte mleté sušienky a lieskové orechy, dobre premiešajte a nechajte túto zmes úplne vychladnúť, najmenej 2-3 hodiny v chladničke. Keď zmes vychladne zhustne.
Keď zmes vychladne a zhustne, najskôr vytvorte guľky a poukladajte ich na tanier. Každú guľu obaľte v nasekaných lieskových orechov a uprostred gule urobte prstom malú jamku.
Vložte guľky do chladničky, aby úplne stuhli.
Ganache
Smotanu zahrievajte, nesmie vrieť, odstavte z ohňa a pridajte polámanú čokoládu. Nechajte 2-3 minúty odstáť, potom vymiešajte, kým sa všetka čokoláda rozpustí, vymiešajte jemný čokoládový krém. Odložte do chladničky, necháme úplne vychladnúť, najlepšie celú noc. Ganache premiešame.
Vyberieme guľky z chladničky a do jamiek nastriekame ganache. Dobrú chuť!
5.Rumové tyčinky
Jemná konzistencia je spôsobená „tajnou ingredienciou“ tohto koláča a tou sú zemiaky. Áno, čítate správne. Bol som prekvapený, keď som prvýkrát uvidel tento recept, premýšľal som, odkiaľ pochádzajú zemiaky v koláči, ale verte mi, nikto neuhádne, že tam sú.
Prísady
- 300 g ošúpaných zemiakov
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g margarínu
- 300 g mletých sušienok
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžica (15 g) kakaa
- 4-5 lyžíc rumu
Poleva:
- 120 g čokolády
- 2 lyžice oleja
Postup:
Odvážte presne 300 g očistených zemiakov, nakrájajte na kocky a varte obvyklým spôsobom asi 30 minút. / ako na zemiakovú kašu,/ Dôkladne sceďte a do stále horúcich zemiakov pridajte čokoládu polámanú na kocky a margarín a vymiešame jemné čokoládové pyré, nesmú tam byť žiadne hrudky.
Teraz pridajte mleté sušienky, práškový cukor, kakao a rum podľa chuti (asi 5 polievkových lyžíc) a všetko dobre premiešajte lyžicou do jednotnej a kompaktnej hmoty.
Čistý plech vyložíme papierom na pečenie, rozotrieme naň hmotu a zarovnáme. Odložíme do chladničky stuhnúť.
Čokoládu a olej roztopíme vo vodnom kúpeli, vymiešame do leskla. Necháme postať asi 5-7 minút a vylejeme na koláč. Rovnomerne rozotrieme.
Odložíme do chladničky na 3-4 hodiny, najlepšie na noc. Nakrájame na tyčinky požadovanej veľkosti. Dobrú chuť!
6.Sezamové kocky s medom
Prísady
- 200 g opekaného sezamu
- 180 g medu
- 120 g čokolády na varenie
- 150 g margarínu
- 200 g mletých sušienok
- 100 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
Postup:
Najprv opečte sezam na suchej panvici na miernom ohni za stáleho miešania asi 5 minút. Mal by dostať zlatožltú farbu, ale buďte opatrní, pretože sa ľahko spáli. Odstráňte z ohňa a miešajte ďalšiu minútu, kým dno panvice mierne nevychladne.
Sušienky rozdrvte na jemno a nasekajte vlašské orechy.
Do väčšieho hrnca pridajte med, čokoládu polámanú na kocky a margarín, potom zahrievajte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko neroztopí a začne hustnúť.
Odstráňte z tepla, pridajte mleté sušienky, sezam a nasekané vlašské orechy a všetko dobre premiešajte.
Dostanete zmes, ktorá na prvý pohľad nebude vyzerať veľmi kompaktne, ale tak by to malo byť.
Plech vyložte papierom na pečenie, natlačte zmes na plech a dobre zatlačte, odložte do chladničky a nechajte úplne vychladnúť, zmes sa úplne spojí. Nechajte v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc. N a druhý deň pokrájajte na požadovanú veľkosť. Dobrú chuť!
7.Kokosové guľky s bielou čokoládou
Prísady
- 200 ml vody
- 100 g cukru
- 150 g margarínu
- 100 g bielej čokolády
- 100 g kokosu
- 250 g mletých sušienok
Na valcovanie:
- asi 100 g kokosu
Postup:
Nalejte vodu do hrnca, pridajte cukor, margarín a bielu čokoládu polámanú na kocky a všetko zahrievajte na strednom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko neroztopí. Varte krátko, 2-3 minúty a odstavte z tepla.
Pridajte kokos a mleté sušienky a všetko dobre premiešajte lyžicou. Vložte túto zmes do chladničky, aby vychladla a trochu stuhla. Z vychladenej zmesi vytvarujte guľky a obaľte v strúhanom kokose, uložte na tanier a odložte do chladničky stuhnúť. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recepty páčili, zdieľajte ich s priateľmi!
Leave a Reply