Zmiešajte ,,faraónske zlato“ s medom. Čierna zmes zabíja patogény, lieči kašeľ a posilňuje imunitu!

Teplota za oknami  klesá, ale rastie počet vírusových a bakteriálnych infekcií. Choré sú nielen deti, ale aj  tínedžeri a dospelí, preto sa oplatí mať po ruke niečo, čo zabije patogény a posilní imunitu. Na pomoc môže prísť rýchlo pripravená zmes pozostávajúca z prírodných zložiek.

Cenili si ju už naši predkovia

Nigella sativa, čierna rasca, bola už v staroveku považovaná za liek na mnohé choroby – mala vyliečiť všetko. Nazývala sa zlatom faraónov, pretože olej z čiernych semien sa nachádzal aj v hrobkách starých Egypťanov. V tradičnej čínskej medicíne a ajurvéde sa čierna rasca používala na liečbu bronchitídy, hnačky a ochorení pečene, zlej chuti do jedla, odstránenie parazitov a problémov s laktáciou.

Hlavnou účinnou zložkou je, silný antioxidant a čierna rasca obsahuje aj arginát, cysteín a metionín. O zdraviu prospešných vlastnostiach čiernej rasce rozhoduje aj množstvo rastlinných sterolov, saponínov a alkaloidov. Moderná veda potvrdzuje, že v malých čiernych zrnkách je ukrytá veľká sila. Majú diuretický, antihypertenzívny a antidiabetický účinok, znižujú hladinu kreatínu a krvný tlak. Čierna rasca má tiež protizápalové, analgetické a antibakteriálne vlastnosti, preto je nepostrádateľnou zložkou zmesi pri príznakoch infekcie a na posilnenie imunity.

Ako pripraviť čiernu zmes na imunitu.

Pre posilnenie účinkov čiernej rasce sa oplatí skombinovať ju s iným silným, prírodným antibiotikom, teda medom.

Okrem toho pridáme klinčeky, majú  protizápalové vlastnosti, ale tiež upokojujú boľavé hrdlo, riedia sekréty v dýchacích cestách a čistia upchatý nos. Poslednou položkou v čiernej zmesi je ďalšie voňavé korenie, aníz. Hoci sa najčastejšie používa pri tráviacich ťažkostiach, má aj antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti a podobne ako klinček môže pôsobiť aj ako expektorans, odstraňuje hlieny z tela.

Potrebujeme:

  • 100 g prírodného medu,
  • 100 g semien čiernej rasce,
  • 1-2 hviezdičky anízu,
  • 10 klinčekov.

Príprava je jednoduchá – koreniny stačí rozdrviť na jemný prach v mlynčeku na kávu, potom ich pridať k medu a dôkladne premiešať.

Zmes dávkujte v množstve 2 až 3 čajové lyžičky pre dospelých a pol čajovej lyžičky pre deti od 4 rokov jeden krát denne.

Čiernu zmes možno pridať aj do bylinkových nálevov, čaju alebo mlieka, pričom nezabúdajte, že nápoje by mali byť vlažné. Pravidelné užívanie podporuje imunitu, zabíja baktérie a vírusy pri infekciách, skracuje trvanie príznakov a zmierňuje prejavy faryngitídy či laryngitídy, ako aj suchého a vlhkého kašľa.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*