Niektorí ho jedia s mäsom a jeho hlavnou úlohou je zvýrazniť chuť jedla. To však nie je jeho jediná výhoda.
Chren je prítomný v mnohých domácnostiach. Je neodmysliteľnou súčasťou sviatočných jedál a jeho ostrú chuť si mnohí vychutnávajú každý deň. Okrem gastronomického potešenia je chren výborný aj v boji proti infekciám.
Pomáha tiež v boji proti ochoreniam dutín a nádche a posilňuje imunitu. V kombinácii s niektorými potravinami zrýchľuje metabolizmus a čistí krv.
Chren výrazne zvyšuje našu imunitu. Pri konzumácii zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov, čím sa stáva aj ťažké jedlo stráviteľnejšie. Tiež pomáha pri normalizácii zloženia črevnej flóry po klasickej antibiotickej liečebnej kúre, ale i pri nechutenstve. Podporuje prekrvenie obličiek a pečene.
Chren je známy pálivou chuťou, ktorá vzniká rozkladom glukosinolátov na isothiokyanáty pri mechanickom narušení rastlinného pletiva, napríklad pri strúhaní koreňa chrenu. Zlúčeniny s proti nádorovými, protizápalovými a antimikrobiálnymi účinkami radia chren medzi super potraviny budúcnosti.
Recept na domáce antibiotikum z chrenu
Ingrediencie:
- 150 g čerstvého koreňa chrenu
- 3 veľké citróny
- 3 polievkové lyžice domáceho medu
- 1 lyžička škorice
- 3 cm čerstvého koreňa zázvoru.
Príprava:
Zázvor a chren ošúpeme a potom nastrúhame. Vytlačte citrón, potom zmiešajte všetky ingrediencie, pridajte med a škoricu. Dobre premiešajte a nalejte do nádoby.
Užite jednu lyžicu ráno a jednu večer na lačný žalúdok.
Poznámka:
Ak máte zdravotný problém, prvá vec, ktorú by ste mali urobiť pred používaním chrenu, je poradiť sa s lekárom.
Leave a Reply