Znižuje riziko rakoviny o viac ako 30%. Tento olej sa oplatí mať v kuchyni!

Mnohé druhy rakoviny úzko súvisia so životným štýlom, vrátane stravovania. Dá sa im teda predchádzať, napríklad zaradením produktov so silným antioxidačným účinkom do denného jedálnička. Podľa vedcov môže zahrnutie tohto tuku do stravy znížiť riziko rakoviny o 30 percent.

1. Je nevyhnutný v stredomorskej strave

Podľa Svetového fondu pre výskum rakoviny (WCRF) až 40 percent. Rakovine sa dá vyhnúť správnou stravou a fyzickou aktivitou. Na druhej strane čoraz viac údajov naznačuje, že práve v populáciách žijúcej pri Stredozemnom mori je výskyt rakoviny nižší ako v iných častiach sveta. Nie nadarmo sa hovorí, že jedným z najzdravších modelov stravovania je  stredomorská strava, ktorá je založená okrem iného aj na vyššej spotrebe olivového oleja.

Olivový olej vykazuje protirakovinové účinky.

Nedávno bola v PLOS One publikovaná metaanalýza, ktorej cieľom bolo preskúmať vzťah medzi spotrebou olivového oleja a výskytom rakoviny. Na tento účel výskumníci analyzovali 45 štúdií vrátane klinických a kohortových štúdií a zistili, že vyššia spotreba tohto  rastlinného tuku, môže znížiť až o 31 percent riziko vzniku niektorej z rakovín, najmä rakoviny prsníka, tráviaceho traktu alebo močových ciest .

2. Čo je v olivovom oleji?

Vyššia konzumácia rastlinných tukov znamená nižšie množstvo prozápalových živočíšnych tukov v strave. To však nie je všetko – olivový olej je bohatstvom zlúčenín cenných pre zdravie. Ide predovšetkým o antioxidačné fenolové zlúčeniny , teda hydroxytyrozol a oleuropeín, ale aj o vitamíny a lignany, ktoré patria medzi najsilnejšie antioxidanty.

„Ich silné antioxidačné vlastnosti znižujú bunkový oxidačný stres a poškodenie DNA prostredníctvom klírensu a ovplyvňujú kľúčové signálne dráhy spojené s karcinogenézou,“ vysvetľujú vedci.

Vedci spomínajú aj terpenoidy prítomné v oleji . Tie majú zase potenciál zvýšiť citlivosť rakovinových buniek na rádio – či chemoterapiu, napr. na rakovinu pankreasu.

Štúdia publikovaná tento rok v Journal of the American College of Cardiology ukazuje, že olivový olej znižuje riziko úmrtia nielen na rakovinu, ale aj na kardiovaskulárne ochorenia, neurodegeneratívne ochorenia a ochorenia dýchacích  ciest.

Predchádzajúce výskumy ukázali, že tento rastlinný tuk môže znížiť riziko mŕtvice, srdcových chorôb a dokonca aj reumatoidnej artritídy (RA) a cukrovky.

Odborníci však upozorňujú, že olivový olej nie je liekom na všetky choroby. Tiež by ste si mali dávať pozor na vysokú výhrevnosť tohto tuku a nezabúdajte na konzumáciu olivového oleja za studena, vyhýbajte sa jeho zahrievaniu na vysoké teploty.

Zdieľajte túto radu aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*