Cibuľa je takou ingredienciou, ktorá je v kuchyni univerzálna – dokáže pozdvihnúť chuť do nových výšin, a preto je produktom, ktorý má takmer každý z nás doma.
Vedeli ste však, že cibuľa má aj veľa iných výhod, ktoré s varením nemajú nič spoločné? Žltá cibuľa má množstvo zdravotných výhod a môže pôsobiť ako prostriedok proti bolesti, je antivírusová a baktericídna a dokonca zmierňuje uhryznutie hmyzom a znižuje vysoké horúčky.
1. Uštipnutie hmyzom
Cibuľa je preto dobrým doplnkom k liekom proti bolesti – jednou z jej výhod je, že dokáže zmierniť uštipnutie hmyzom. Trením o ruku cibuľa vysaje jed a zabráni svrbeniu.
2. Bolesť ucha
Stará, klasická babská rada hovorí, že cibuľa dokáže zmierniť bolesti uší. Napchaním kúska cibule do ucha ušný maz zmäkne – a zmierni bolesť. Neuveriteľné!
3. Prechladnutie
Cibuľa dokáže veľmi dobre absorbovať baktérie a toxické látky – čo znamená, že dokáže zastaviť prichádzajúce prechladnutie. Na tanier položte ošúpanú a nakrájanú cibuľu a tanier si položte vedľa seba, než pôjdete večer spať. Ráno sa budete cítiť oveľa lepšie!
4. Horúčka
Znie to zvláštne, ale ďalší trik s cibuľou je vložiť si ju do ponožiek skôr, ako pôjdete spať! Pomáha to potlačiť horúčku alebo chrípku rovnakým spôsobom ako pri prechladnutí, takže sa budete cítiť oveľa lepšie, keď sa ráno zobudíte.
5. Hladina cukru v krvi
Cibuľa obsahuje bielkoviny, vlákninu, vitamín C a flavonoidy. Pravidelnou konzumáciou kúska surovej cibule môžete tiež pomôcť znížiť hladinu cholesterolu – a udržať hladinu cukru v krvi na stabilnej a dobrej úrovni.
Bonus:
Akoby všetkých zdravotných benefitov nebolo dosť, cibuľa je tiež dobrý spôsob, ako prevoňať váš domov. Ako sme už spomenuli, čerstvá cibuľa dokáže absorbovať baktérie – a tým, že z cibule narežete niekoľko rezov a necháte ich von, vyčistí vzduch vo vašej domácnosti.
Leave a Reply