V dnešnej dobe je čoraz dôležitejšia starosť o spôsob stravovania, mnohí sa snažia vyberať zdravé potraviny bio pôvodu, pričom existuje množstvo rád a odporúčaní odborníkov, ktoré nás často vrhajú do dilemy.
Na trhoch je množstvo domácich produktov, ktoré zaručujú kvalitu. Pokiaľ však ide o ovocie a zeleninu, existuje veľa takých, ktoré sú plné pesticídov.
Organizácia „Pracovná skupina pre životné prostredie“ v Srbsku pravidelne zverejňuje zoznamy najviac kontaminovaného ovocia a zeleniny.
V rebríčku najviac znečistených potravín sa tento rok umiestnili na popredných miestach jahody, kel a špenát.
Ovocie a zelenina s najvyšším obsahom pesticídov:
- Jahody
- Špenát
- Kel
- Nektárinky
- Jablká
- Hrozno
- Paprika
- Čerešne
- Broskyne
- Hrušky
- Zeler
- Paradajka
Nasledujúce ovocie a zelenina obsahujú najmenej pesticídov:
- Avokádo
- Kukurica
- Ananás
- Cibuľa
- Papája
- Hrach
- Melón
- Kiwi
- Kapustnica
- Huby
- Mango
- Vodný melón
- Sladký zemiak
Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte príspevok aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply