Mraznička takmer každej gazdinky je až po vrch naplnená potravinami. Prinajmenšom je to výhodné: môžu sa zrazu objaviť hostia alebo ste sa len dostali na niečo chuť, ale nechcete ísť ďaleko do obchodu alebo sa ponáhľate – len to vyberiete, rozmrazíte a uvaríte. A je hotovo. Nie všetky potraviny sa však dajú zmraziť: niektoré z nich sa po zmrazení premenia na jed.
Potraviny, ktoré by sa nemali zmrazovať, pretože sa stanú nepoužiteľnými
Podľa informácií Rospotrebnadzor je teoreticky možné zmraziť akýkoľvek kvalitný výrobok. V praxi to však tak nie je. Po zmrazení sa niektoré produkty znehodnotia, pokazí sa vzhľad aj chuť. Sú aj také, ktoré skutočne ohrozujú zdravie. Sergej Lopatin, gastroenterológ, nám povedal, ktoré mrazené potraviny sa menia na jed.
Leto je obdobím zmrazovania: gazdinky sa snažia urobiť si zásoby jedla na zimu, aby si ho mohli vychutnať čerstvé. Mrazničky sú zvyčajne naplnené zeleninou, ovocím, bobuľami a bylinkami. Nie všetky produkty však ostanú zdravé aj po krátkom pobyte v mrazničke.
Výrobky, ktoré sa po zmrazení stanú nepoužiteľnými:
- uhorky;
- kapusta
- cuketa;
- zemiak;
- čerstvé bylinky;
- listy šalátu;
- mlieko;
- jogurty
Obsahujú veľa vody a po rozmrazení sa zmenia na kašu a spolu s konzistenciou sa zmení aj ich chuť. Rozmrazené jogurty a mlieko sa oddelia, výsledkom čoho je skôr kaša s hrudkami než homogénny produkt.
Či zmraziť alebo nezmraziť ovocie, bobule a zeleninu je kontroverzná otázka. Zachovávajú užitočné látky – vitamíny, minerálne zložky, základné živiny. Sú však čiastočne zachovalé. Aby sa vitamíny a makroelementy čo najviac zachovali v domácej chladničke, budete potrebovať „šokové zmrazenie“ v špeciálnom zariadení.
Aké potraviny sa po zmrazení menia na jed?
Sergei Lopatin pomenoval produkty, ktoré sa po zmrazení stanú jedovatými.
Najnebezpečnejšie sú surové vajcia. V mrazničke sa proteín rozširuje, na škrupine sa objavujú trhliny, do ktorých môžu preniknúť patogénne baktérie a začať sa množiť. Ak je potrebné vajcia zmraziť, musíte ich rozbiť, premiešať a naliať do vzduchotesnej nádoby. Bielky a žĺtky môžete zmraziť oddelene.
Druhým produktom, ktorý sa po zmrazení zmení na jed, je mäkký syr. V mrazničke sa mení jeho štruktúra a zhoršuje sa jej chuť. Vplyvom nízkych teplôt sa syr oddeľuje a stáva sa úrodnou pôdou pre rast baktérií.
Tiež je prísne zakázané zmrazovať už rozmrazené morské plody, mäso a ryby a hydinu. Premnožia sa v nich nebezpečné baktérie – zdroje vážnych infekcií. Po opakovanom rozmrazovaní sa proteín v mäse zničí, stane sa neužitočným, ale nebezpečným pre zdravie.
Ako sa zásobiť na zimu: pravidlá mrazenia
Čo potrebujete vedieť pri mrazení potravín na zimu:
udržujte mrazničku čistú a suchú, z času na čas odstraňujte sneh a ľad;
nastavte správnu teplotu – až -18-23 stupňov. Ak je nižšia, výrobky lepšie zmrazia a budú dlhšie skladované;
dodržujte trvanlivosť v mrazničke, aby sa zachovala pôvodná kvalita výrobkov:
- 3-6 mesiacov – huby;
- 9-12 mesiacov – ovocie;
- 1-3 mesiace – varené jedlá, bujóny;
- 3-12 mesiacov – zelenina;
- 1-3 mesiace – výrobky z múky.
umyte a vysušte potraviny pred zmrazením, vložte ich do vreciek a nádob;
zmrazujte zrelé, celé, nepoškodené produkty;
Výrobky, ktoré majú silnú aromatickú vôňu, by mali byť umiestnené v dvoch vreckách alebo nádobe.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply