11 príznakov histamínovej intolerancie, ktoré ľudia ignorujú a potraviny, ktorým sa treba vyhnúť.

Mohli by ste nevedomky trpieť intoleranciou na histamín? Histamíny sú dôležité prírodné chemikálie v ľudskom tele, ktoré majú mnoho dôležitých funkcií. Môžu pôsobiť ako neurotransmitery, podporovať imunitný systém, regulovať gastrointestinálne funkcie, tonizovať krvné cievy a pomáhať pri správnej funkcii svalov. Počas alergickej reakcie sa histamíny normálne uvoľňujú, aby vytvorili ochrannú zápalovú reakciu na ochranu telesných systémov. Avšak u ľudí s histamínovou intoleranciou je telesný systém, ktorý po takejto reakcii rozkladá a degraduje histamín, narušený, čo vytvára stav predĺženého zápalu.

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie?

Pretože histamíny sú primárnou chemickou reakciou, ktorá spôsobuje alergickú reakciu, hyperamínová intolerancia sa často najskôr mylne považuje za alergiu.

Príznaky, ktoré môžu naznačovať tento stav, zahŕňajú:

svrbenie,
vyrážky,
opuch, najmä okolo tváre a úst (môže to byť sprevádzané pocitom stiahnutia alebo stiahnutia hrdla),
nízky krvný tlak,
zrýchlený tep,
bolesť na hrudníku,
podráždenie očí alebo opuch,
bolesti hlavy, zmätenosť alebo závraty,
tráviace problémy, ako je hnačka, pálenie záhy alebo nevoľnosť,
krátka strata vedomia.

Mnohé z týchto príznakov napodobňujú závažnejšie stavy, ako je srdcový infarkt alebo anafylaxia, čo je závažná a potenciálne smrteľná alergická reakcia. Niektorí ľudia môžu tiež zameniť tieto symptómy za panický záchvat alebo úzkostnú poruchu, takže cesta k diagnóze histamínovej intolerancie je často pretkaná návštevami lekára a skúšaním liekov.

Potraviny a histamínová intolerancia

Ak máte  histamínovú intoleranciu, potom by ste sa mali úplne vyhnúť nasledujúcim potravinám, ktoré váš zdravotný stav zhoršujú:

  • Ryby

Všetky ryby, vrátane mäkkýšov, začnú produkovať histamín hneď, ako uhynú.

  • Mäso

Spracované a mleté mäso, sekaná, fašírky, údeniny

  • Fermentované potraviny

Do tejto kategórie patria syry, alkoholické nápoje, fermentovaná zelenina ako kyslá kapusta, fermentované sójové produkty ako sójová omáčka alebo tofu a mäsové produkty ako raňajkové mäso alebo feferónky. Proces fermentácie prirodzene vedie k vysokým hladinám histamínov.

  • Chlieb, pečivo, cestoviny

Bielená múka, pohanka, slnečnica, umelé farbiva a príchute, konzerv.látky čerstvé kvasnice, komerčne vyrábané koláče, plnky, zákusky, ochutené cestoviny

  • Zelenina:

Avokádo, baklažán, tekvica, špenát kvasená zelenina, paradajkové výrobky, sójové bôby, červená fazuľa, olivy

  • Ovocie

Čerešňe, višňe ríbezle, marhule, broskyne, ananás, papája, moruše, slivky, ringloty, brusnica, čučoriedka, kľukovka, jahody, maliny, ostružiny, citrusy, datle, hrozienka

  •  Sladkosti

Ochutené, farebné konzervované sirupy, komerčné pripravované polevy, glazury, plnky, nátierky, dekorácie, cukrovinky, bonbóny, kandizované ovocie

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*