Leto je ročné obdobie, počas ktorého kraľuje ovocie. Jahody vtedy chutia najlepšie, sú čerstvé a šťavnaté. Oplatí sa však pamätať na to, aby ste ich pred konzumáciou poriadne umyli a nedržali príliš dlho v chladničke, pretože len tak sa vyhneme nepríjemným následkom a rozvoju nebezpečných chorôb.
1. Pamätajte, že sezónne ovocie podlieha skaze
V sezóne veľmi radi siahneme po jahodách. Lahodné plody chutia výborne, sú ideálnym doplnkom mnohých jedál a dezertov a kúpite ich prakticky v každom obchode s potravinami a potravinách.
Vysoké teploty síce podporujú dozrievanie ovocia, no zároveň vytvárajú výborné prostredie pre rôzne patogény. Jahody by sa mali pred konzumáciou dôkladne umyť, aby sa zabezpečilo, že z nich boli odstránené všetky mikróby a chemikálie.
Je tiež potrebné pripomenúť, že jahody sú ovocie podliehajúce skaze. Rýchlo sa kazia a aj keď sa nechajú niekoľko dní v chladničke, môžu na nich vykvitnúť malé škvrny plesne. Mnoho ľudí ich len odkrojí a zvyšok potom s chuťou zje.
Ukazuje sa však, že by sme to robiť nemali, týmto spôsobom si môžeme vážne ublížiť. Aj malé množstvo plesní môže mať negatívne účinky na naše zdravie.
Vždy skontrolujte jahody pred jedlom. Vyrezať pleseň nestačí!
2. Účinky jedenia plesnivých produktov
Ak ovocie vykazuje známky plesne a hniloby, už nie je vhodné na konzumáciu . Problematický je najmä vzhľad modrozeleného páperia. Zbaviť sa plesnivej časti ovocia problém nerieši.
Vláknité huby produkujú mykotoxíny, ktoré sú jedným z najnebezpečnejších mutagénnych a karcinogénnych faktorov . Môžu spôsobiť alergie, otravy, plesňové infekcie a dokonca aj hormonálne poruchy.
Keď už hovoríme o plesni, problém neodstráni ani tepelná úprava nad 100 stupňov Celzia, takže príprava džemu alebo kompótu z plesnivého ovocia tiež nie je dobrý nápad!
„Chcela som pripomenúť, že odrezanie plesnivého kúsku ovocia alebo odstránenie šupky z vrchu džemu a následné zjedenie zvyšku je veľká chyba. Pleseň je huba, ktorej spóry, voľným okom neviditeľné, určite šíri po celom kuse ovocia alebo pohári so zavaraninou,“ varuje odborníčka na výživu.
Leave a Reply