Sú karcinogénne. V žiadnom prípade ich nejedzte!

V lete radi jeme zeleninu a ovocie. Sú veľmi zdravé, chutné a dokážu uhasiť smäd a utíšiť hlad, keď je príliš teplo na iné jedlá. Nie všetky sú však zdravé, pri tzv. ,,fľakoch“ je lepšie sa im vyhnúť.

1. Nejedzte ovocie a zeleninu s hnedými škvrnami

Ovocie a zelenina sa stávajú nezdravými, keď ich výrobcovia napumpujú konzervačnými a umelými látkami. Ukazuje sa však, že hnedé škvrny môžu tiež naznačovať, že výrobok môže byť škodlivý .

Nepochybne sa stalo, že na čerstvých výrobkoch vytiahnutých z chladničky sa objavilo hnedé zafarbenie. Zvyčajne ich nakrájame, aby sme sa zbavili pokazenej časti , a zvyšok zjeme bez veľkého uváženia.

Máme zlé správy, pretože tieto zafarbenia na pokazenom ovocí a zelenine sú prudko jedovatou látkou nazývanou patulín. Vzhľad hnedých škvŕn znamená, že potravina ako celá by sa už nemala jesť.


 Hnedé škvrny sa najčastejšie objavujú na jablkách (Pixabay)

2. Mutagénny toxín v potravinách

Patulín je mykotoxín, teda škodlivá pleseň. Látka môže spôsobiť potravinové alergie, plesňové infekcie, ochorenia dýchacieho, tráviaceho a pečeňového systému. Okrem toho sa považuje za karcinogén a môže spôsobiť ťažkú ​​otravu.

Najčastejšie sa patulín objavuje na jablkách, ale oplatí sa skontrolovať aj iné ovocie a zeleninu. To isté platí pre zaváraniny, džemy, šťavy a zaváraniny. Stojí za to pripomenúť, že nestačí zbaviť sa jedovatého fragmentu, pretože spóry sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozšírili ďalej.

Škodlivé látky vznikajú aj vo vnútri plodov a spóry sú obyčajne neviditeľné voľným okom . Mykotoxín možno nájsť aj v semenách. Látka sa ľahko rozpúšťa vo vode, vďaka čomu sa rýchlo šíri v potravinách.

Toxín ​​je odolný voči vysokým teplotám, takže orezávanie nepomôže a tepelné spracovanie nepomôže zbaviť sa patulínu. To znamená, že z takéhoto ovocia by sme nemali ani pripravovať džemy a kompóty.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*