V posledných rokoch si aj u nás získal obľubu istý druh čaju. Je to yerba maté, čaj získaný z listov cezmíny paraguajskej, ktorá rastie v Latinskej Amerike. Nedávne štúdie ukazujú, že nadmerná konzumácia tohto nápoja môže viesť k rozvoju rakoviny.
1. Účinky pravidelného pitia yerba maté
Yerba maté, tiež známy ako „paraguajský čaj“, si aj u nás za posledných niekoľko rokov získal veľkú obľubu. Až donedávna bol všeobecne uznávaný ako nápoj s mnohými zdravotnými výhodami. Viaceré štúdie potvrdili, že yerba maté je bohatá na antioxidanty, vitamíny a cenné minerálne soli .
Nie všetci vedci však súhlasia s tézou, že pravidelná konzumácia tohto bylinkového čaju je pre naše zdravie prospešná.
Nedávny výskum publikovaný v lekárskom časopise „Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention“ ukázal, že nadmerná konzumácia yerba maté môže zvýšiť riziko vzniku rakovinových buniek .
Podľa autorov štúdie tento čaj obsahuje látky, ktoré môžu viesť k rozvoju rakoviny pľúc, čriev, pečene, pažeráka a žalúdka. Ide o polycyklické aromatické uhľovodíky. (PAU).
Tieto karcinogénne zlúčeniny boli predtým identifikované aj v tabakovom dyme a grilovanom mäse. Ďalšie štúdie potvrdili prítomnosť rovnakých látok v yerba maté.
Odborníci tvrdia, že konzumácia 200 ml tohto bylinkového čaju môže byť rovnako škodlivá ako vyfajčenie 100 cigariet .
Autori štúdie však zdôraznili, že ich výsledky sa týkajú nápoja pripraveného tradičným spôsobom, keďže sa vyrába v južnej Brazílii. Tam sa yerba maté varí v tekviciach, do ktorých sa zmestí asi 200 ml nápoja a 2/3 nádoby sú naplnené listami. V iných častiach sveta sa yerba maté varí vo vrecúškach, čo výrazne znižuje obsah škodlivých chemikálií.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply