Najlepší Vianočný vaječný likér pod slnkom! Nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole…

Niekto si nevie predstaviť Vianoce bez kapra, niekto bez vaječného likéru. Tento lahodný krémový alkoholický nápoj sa stal evergreenom medzi vianočnými pochúťkami a každý bude tvrdiť, že ho najlepšie pripravila jeho babička.

Nešetrite na naozaj dobrom vaječnom likéri a uistite sa, že máte kvalitné prísady. Zabudnite na vajíčka z obchodu, ak ich môžete získať od domácich sliepok, po vašom výtvore sa určite zapráši. Ďalšou zložkou, ktorú neodporúčame nahrádzať vanilkovým cukrom alebo inými podobnými náhradami, je pravý vanilkový struk. Poslednou dôležitou zložkou je kvalitný biely rum.

Príprava je veľmi jednoduchá, potrebujete len metličku a misku na šľahanie, hrniec, lievik, sitko a tiež fľašu, do ktorej koňak nalejete.

Na liter vaječného likéru si teda pripravte:

  • 4 žĺtky,
  • 100 ml sladeného kondenzovaného mlieka
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • anízová hviezda
  • vanilkový struk
  • 200 ml bieleho rumu
  • práškový alebo vanilkový cukor podľa chuti (nie je potrebný, kondenzované mlieko je dostatočne sladké)

Pripravte si vodný kúpeľ tak, že do veľkého hrnca nalejete vodu, postavíte ho na sporák a zapnete sporák. Na hrniec položte väčšiu misu, zašľahajte do nej žĺtky oddelené od bielkov, pridajte cukor a začnite šľahať. Je dôležité, aby bola voda pod misou najprv vlažná, inak sa žĺtky roztopia na omeletu. Keď žĺtková pena začne pri stúpajúcej teplote hustnúť, pridajte do misky kondenzované mlieko, smotanu, plnotučné mlieko a badyán. Rozrežte vanilkový struk, nožom oddeľte semienka a pridajte ich do misky so strukom.

Zmes miešajte metličkou, kým nezhustne. Dajte však pozor, aby zmes nezačala vrieť! Keď sa zdá, že zmes zhustla, pridajte rum a krátko zahrejte. Až potom odstráňte hrniec zo sporáka a nechajte misu asi 10 minút stáť a chladnúť. Potom už len preceďte koňak a naplňte ním fľaše. Uzavrite, presuňte na chladné a tmavé miesto a nechajte niekoľko dní odpočívať.

Nevarená verzia a jednoduchšia

Spočíva v jednoduchom vyšľahaní žĺtkov s cukrom a vmiešaní ostatných prísad. Určite však odporúčame vaječný likér variť, aby ste si ho mohli v pokoji vychutnať na Silvestra, pretože po otvorení vydrží až tri týždne.

Ak máte deti, je možné pripraviť aj nealkoholický vaječný likér tak, že jednoducho nepridáte rum.

Ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho s priateľmi na Facebooku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*