Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 90 g práškového cukru
- 90 g polohr. múky
- 0,5 balíka prášku do pečiva
- 40 g masla
- 250 g tvarohu alebo mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškového cukru
- 150 g slivkového lekváru
- čokoládová poleva na ozdobu
Postup prípravy:
- 1. Rúru predhrejeme na 200°C. Plech prikryjeme papierom na pečenie. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
- 2. Vajcia rozšľahajte do peny, pridajte 75 gramov cukru a šľahajte ďalších 4 – 5 minút, kým nevznikne nadýchaná ľahká hmota. Tajomstvo nadýchanej piškóty spočíva práve v dlhom šľahaní vajec, hmota by mala byť veľmi vzdušná.
- 3. V troch krokoch nasypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva do vajec rozšľahaných s cukrom, zatiaľ čo jemne miešame gumovou stierkou. Po pridaní múky nalejeme do cesta rozpustené maslo a jemne premiešame.
- 4. Cesto vylejeme na plech, vyhladíme po celej ploche. Pečieme do zlatista 10 – 12 minút.
- 5. Hotovú piškótu vyberte z plechu, posypte práškovým cukrom, potom vrchnú stranu otočte na čistú utierku, opatrne stiahnite papier. Zviňte do rolky a nechajte úplne vychladnúť.
- 6. Ak je to potrebné, orežte okraje piškóty tak, aby boli rovné. Natrieme slivkový lekvár v tenkej vrstve.
- 7. Krém: Do misy si dáme tvaroh alebo mascarpone a zalejeme studenou smotanou. Šľaháme do nadýchanej hmoty, pridáme podľa chuti cukor..
- 8. Na slivkovú plnku natrite tvarohový krém bez toho, aby ste presiahli okraje. Na jednej krátkej strane urobte krémovú vrstvu hrubšiu ako inde, aby bolo v strede rolády veľa plnky. Zrolujte roládu z dlhej strany . v prípade potreby si pomôžte utierkou. Rolku zabalíme do fólie a vložíme do chladničky švom nadol.
- 9. Roládu potom podľa fantázie buď polejeme čokoládovou polevou , alebo posypeme práškovým cukrom a dozdobíme ovocím..
Leave a Reply