
Toto cenné korenie zo Stredozemného mora je na Slovensku veľmi obľúbené, avšak používame ho len na varenie. Je to škoda, pretože je cenným zdrojom okrem iného vitamínu C, železa a kminolu. Zistite, prečo sa oplatí užívať kmín pravidelne.
Kmín, alebo tiež rasca, je rastlina z čeľade petržlenovej so zeleno-modrastými listami, bielymi alebo ružovými kvetmi a predĺženými hnedými semenami so svetlými pásikmi. U nás sa dajú kúpiť semená tejto rastliny, najčastejšie v mletej forme. Toto korenie má ostrú, mierne horkastú chuť a intenzívnu vôňu. Nemleté semienka rasce je najlepšie pred použitím opražiť, aby sa zvýraznila ich chuť.
Kmín sa výborne hodí do kuchyne ako príloha k bravčovému gulášu, kyslej kapuste, hummusu, polievke, bolonským špagetám, tortille a mnohým ďalším jedlám. Okrem širokého kulinárskeho využitia má táto rastlina aj niekoľko zdraviu prospešných vlastností. Kmín obsahuje množstvo cenných vitamínov A a C, ale aj vápnik, železo, mangán a fosfor. Nálev zo semien rasce zvyšuje imunitu a pomáha zbaviť sa chrípky, prechladnutia, zápalov, hnačky, plynatosti, koliky a tráviacich ťažkostí.
Korenie má protikŕčové a diuretické vlastnosti. Ďalšou výhodou je jeho priaznivý vplyv na obehový systém, čím sa znižuje riziko infarktu.
Prítomnosť rasce v každodennej strave pomôže zbaviť sa toxických látok z tela a znížiť príliš vysoké hladiny zlého LDL cholesterolu v tele. Kmín vďaka obsahu cuminolu a cuminaldehydu stimuluje pankreas k produkcii inzulínu, ktorý pomáha udržiavať hladinu glukózy v krvi na primeranej úrovni. Okrem toho sú obklady z rasce veľmi užitočné pri liečbe opuchov na tele.
Ako potvrdzujú výsledky výskumu publikované v „Doplnkové terapie v klinickej praxi“, rasca účinne a pomerne rýchlo pomáha zbaviť sa prebytočného tukového tkaniva.
Experimentu sa zúčastnilo 88 žien, ktoré počas 3 mesiacov konzumovali jogurt s 3 g práškovej rasce. Ako sa ukázalo, účastníci štúdie, ktorí pravidelne jedli rascu, schudli o 50 % väčšiu telesnú hmotnosť ako ženy, ktoré toto korenie nekonzumovali a držali rovnakú diétu. Je vhodné dodať, že to neboli jediné štúdie, ktoré potvrdili zoštíhľujúce vlastnosti rasce.
Leave a Reply