Znižuje cholesterol a urýchľuje chudnutie. Len 3 g denne stačia!

Toto cenné korenie zo Stredozemného mora je na Slovensku veľmi obľúbené, avšak používame ho len na varenie. Je to škoda, pretože je cenným zdrojom okrem iného vitamínu C, železa a kminolu. Zistite, prečo sa oplatí užívať kmín pravidelne.

Kmín, alebo tiež rasca, je rastlina z čeľade petržlenovej so zeleno-modrastými listami, bielymi alebo ružovými kvetmi a predĺženými hnedými semenami so svetlými pásikmi. U nás sa dajú kúpiť semená tejto rastliny, najčastejšie v mletej forme. Toto korenie má ostrú, mierne horkastú chuť a intenzívnu vôňu. Nemleté ​​semienka rasce je najlepšie pred použitím opražiť, aby sa zvýraznila ich chuť.

Kmín sa výborne hodí do kuchyne ako príloha k bravčovému gulášu, kyslej kapuste, hummusu, polievke, bolonským špagetám, tortille a mnohým ďalším jedlám. Okrem širokého kulinárskeho využitia má táto rastlina aj niekoľko zdraviu prospešných vlastností. Kmín obsahuje množstvo cenných vitamínov A a C, ale aj vápnik, železo, mangán a fosfor. Nálev zo semien rasce zvyšuje imunitu a pomáha zbaviť sa chrípky, prechladnutia, zápalov, hnačky, plynatosti, koliky a tráviacich ťažkostí.

Korenie má protikŕčové a diuretické vlastnosti. Ďalšou výhodou je jeho priaznivý vplyv na obehový systém, čím sa znižuje riziko infarktu.

Prítomnosť rasce v každodennej strave pomôže zbaviť sa toxických látok z tela a znížiť príliš vysoké hladiny zlého LDL cholesterolu v tele. Kmín vďaka obsahu cuminolu a cuminaldehydu stimuluje pankreas k produkcii inzulínu, ktorý pomáha udržiavať hladinu glukózy v krvi na primeranej úrovni. Okrem toho sú obklady z rasce veľmi užitočné pri liečbe opuchov na tele.

Ako potvrdzujú výsledky výskumu publikované v „Doplnkové terapie v klinickej praxi“, rasca účinne a pomerne rýchlo pomáha zbaviť sa prebytočného tukového tkaniva.

Experimentu sa zúčastnilo 88 žien, ktoré počas 3 mesiacov konzumovali jogurt s 3 g práškovej rasce. Ako sa ukázalo, účastníci štúdie, ktorí pravidelne jedli rascu, schudli o 50 % väčšiu telesnú hmotnosť ako ženy, ktoré toto korenie nekonzumovali a držali rovnakú diétu. Je vhodné dodať, že to neboli jediné štúdie, ktoré potvrdili zoštíhľujúce vlastnosti rasce.

Dozvedeli ste sa niečo nové? Zdieľajte príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*