INGREDIENCIE:
Na cesto:
- 600 polohrubej múky
- 150 g margarínu
- 100 g tuku
- 1,5 dl mlieka
- 1 polievková lyžica cukru
- 1/2 kocky droždia
- 2 vajcia
- trochu soli
- 2 žĺtka ( na natieranie)
Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 150 g cukru
- 1,5 dl horúceho mlieka
- trochu škorice (namiesto škorice môžete pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry, 1 polievkovú lyžicu citrónového džemu alebo 50 g hrozienok)
Orechová náplň:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 150 g cukru
- 1,5 dl horúceho mlieka
- trochu škorice (namiesto škorice môžete použiť trochu nastrúhanej citrónovej kôry a 50 g hrozienok)
Na tvarohovú plnku:
- 200 g tvarohu
- 200 g cukru
- 2 vajcia
- 3 lyžice krupice
- citrónová kôra
- hrozienka
Postup:
Múku preosejeme, pridáme margarín, maslo a všetko premiešame. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie a cukor.
Do cesta pridáme vajcia, štipku soli a kvások. Vymiesime cesto a odložíme do chladničky.
Medzitým si pripravíme náplne.
Mletý mak alebo vlašské orechy zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom, pridáme trochu škorice. Necháme vychladnúť.
Tvaroh vymiešame s cukrom, krupicou a vajcami, pridáme citrónovú kôru a hrozienka. Vymiešame.
Cesto vyberieme z chladničky. Rozdelíme na 3 časti. Cesto vyvaľkáme na tenko a naplníme ľubovoľnou náplňou a zvinieme.
Žĺtka vymiešame s trochou mlieka a oleja a štrúdle natrieme a odložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky. Úplne na záver ich potrieme mierne rozmiešanými bielkami.
Po 30 minútach vložíme štrúdle do vyhriatej rúry a pečieme pri 190°. Pečieme asi 35 minút.
Leave a Reply