Čokoládová bábovka S KYSLOU SMOTANOU! Vláčna chuť, ktorú si zamiluje každý…

Ak radi pečiete bábovky, tento recept musíte vyskúšať…

Aby sa bábovka  vydarila, treba dodržiavať tri základné pravidlá:

1. Všetky ingrediencie by mali mať teplotu izbovú teplotu okolo 20 C,

2. preosejeme všetky  suché ingrediencie,

3. miešame ručne a nie príliš dlho.

Ingrediencie:

  • 125 g masla
  • 190 g práškového cukru (preosiateho)
  • 2 vajcia
  • 160 ml jogurtu
  • 80 ml kyslej smotany 20 %
  • 280 g  polohrubej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 šálky kakaa

Poleva:

  • 100 ml mlieka
  • 100 g čokolády 70%
  • 15 g práškového cukru
  • 15 g masla

Postup:

Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Maslo by malo mať okolo 20°C, nemalo by byť  ani úplne zmäknuté, ani úplne tuhé. Miešanie trvá asi 10 minút. Najprv pridajte maslo a potom pridajte cukor.

Múku preosejeme s  kakaom, práškom do pečiva a sódou.

Zmiešajte jogurt a kyslú smotanu.

Maslo a cukor vyšľaháme do peny.

Po jednom pridávame vajíčka a šľaháme  asi 30 sekúnd. Múkovú zmes pridávame striedavo so zmiešaným jogurtom, miešame  ručne, kým nie je zmes rovnomerná.
Formu na bábovku  vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto dáme do formy (asi 3/4 formy) s priemerom 23 cm.

Pečieme pri 150 °C v  teplovzdušnej  rúre alebo 170°Cv   klasickej rúre  asi 45-60 minút, ( čas záleží od rúry) urobíme si test špáradlom.  Vyberte z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke. Pečenie vždy prispôsobte vašej rúre.

Poleva:

Nalámanú  čokoládu zalejeme zohriatym mliekom (musí byť veľmi horúce), pridáme cukor a maslo. Jemne premiešajte, aby ste vytvorili lesklú a hladkú polevu. Polevou polejeme vychladnutú bábovku. Necháme stuhnúť.

Náš tip:

  • Namiesto jogurtu a kyslej smotany môžete použiť grécky jogurt 250 ml.
  • Namiesto tejto polevy môžete použiť klasickú čokoládovú.(  100g čokolády, 40 masla. Rozpustíme vo vodnom kúpeli a vymiešame do leskla.)

Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*