Najväčšia chyba, ktorú robíme s jablkami…
Jablká sú na Slovensku dostupné po celý rok, preto majú v našej strave osobitné miesto. Nie nadarmo patria medzi najzdravšie ovocie na svete, no stojí za to pripomenúť si jednu vec, ak si ich benefity chcete naplno užiť.
Sú jablká zdravé? Dietológ vysvetľuje
Klinický dietológ Dr. Michal Wrzosek radí jablká nešúpať . Hovorí, že šupka je časť ovocia najbohatšia na zdraviu prospešné látky.
,,Keď ošúpete jablko, vyhodíte draslík, vitamín C a betakarotén do koša. Samozrejme, má ho aj samotné jablko, ale menej. Pri lúpaní pokožky vyhodíte aj vlákninu, ktorá vás zasýti. Šupka je pokladnicou antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením,“ – vysvetľuje Dr. Michał Wrzosek.
Zaujímavosťou je, že červená šupka má 2,5-krát viac antioxidantov ako dužina.
Mnoho ľudí sa bojí jesť ovocie alebo zeleninu aj so šupkou pre rezíduá pesticídov, ktoré obsahujú. Doktor Wrzosek priznáva, že šupky sú nimi kontaminované, no väčšina ovocia dostupného v obchodoch normy neprekračuje. Dôkladné umytie ovocia navyše zníži množstvo zvyškov pesticídov až o polovicu.
Ako správne umývať ovocie, aby ste sa zbavili pesticídov?
Dvojstupňové umývanie ovocia, najprv v kyslom kúpeli a potom v alkalickom kúpeli, odstráni zo šupky nečistoty, baktérie a zvyšky pesticídov.
1) Ovocie treba najskôr ponoriť do kyslej vody, t. j. s jablčným octom alebo kyselinou citrónovou. To vám pomôže zbaviť sa baktérií zo šupky.
2) Potom treba ovocie vložiť do alkalického roztoku, teda vody so sódou bikarbónou. Stačia len 2 lyžičky sódy bikarbóny na liter vody. Ovocie by malo v tomto roztoku stráviť 15 minút. Tento jednoduchý trik odstráni zo šupky zvyšky pesticídov a konzervačných látok. Samozrejme, potom by ste mali ovocie opláchnuť pod tečúcou vodou.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply