Keď zistíte na čo to je dobré, začnete to robiť tiež…
„Všetko je na niečo, cesnak je na všetko.“ O rôznych skvelých účinkoch a využitiach cibule sme vám už písali, teraz sa teda pozrieme na cesnak. Nie každý je milovníkom tohto zdravého zázraku.
Prírodné antibiotikum
Pre niekoho zapáchajúce a nepríjemne štipľavé, pre niekoho chutné antibiotikum, ktoré má ale najväčšiu silu v surovom stave. Práve ten zápach, mnohým teda prekážajúci, spôsobuje alicín, ktorý cesnak obsahuje a ktorý mu vlastne dodáva tieto geniálne vlastnosti. Alicín cesnak v podstate ani neobsahuje, vzniká len pri “porušení”, kedy vzniká. Teda prehltnúť celú cesnak veľký význam mať nebude, najlepšie je ho pokrájať, pretlačiť či dobre požuť. Nielenže je to silné antibiotikum, je to silný protivník aj proti parazitom, kvasinkám, vírusom či plesniam.
V čom všetkom vám pomôže?
Počas práve prebiehajúceho chrípkového obdobia je cesnak vecou, ktorá vám doma naozaj nesmie chýbať. Máte upchatý nos? Stačí sa zhlboka nadýchnuť pachu cesnaku, nos sa vám uvoľní možno lepšie ako bájne kvapky z všadeprítomných reklám, ktoré sú zvyčajne navyše ešte aj celkom návykové.
Cesnak všeobecne pomáha pri čistení tela, údajne má aj protirakovinové a protinádorové účinky. Ale vedeli ste, že ho môžete použiť aj priamo na kožu?
Bradavice či kurie oká.
Ako jesť cesnak?
Ako sme už spomínali, cesnak sa má jesť v surovom stave, pokiaľ z neho chcete využiť všetko dobré. Neodporúča sa to s konzumáciou ani preháňať. Dajte si pozor aj na starý cesnak, ktorý spoznáte tak, že už nemá sviežu zelenú stonku v strede. Pri varení síce cesnak dodá úžasnú chuť, ale stratí tak značnú časť svojich účinkov.
Zdieľajte tieto rady aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply