
Na konci príspevku nájdete videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 400 ml vlažného mlieka
- 40 g čerstvého droždia
- 2 žĺtky
- 50 g zmäknutého masla
- 50 g cukru
- 2 štipky soli
- kôra z ½ bio citróna (nastrúhaná) alebo štipka sušenej citrónovej kôry
- 20 ml rumu (alebo iného alkoholu s obsahom nad 35 %)
Postup:
Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, citrónovú kôru a žĺtky. Prilejeme kvások a rum, pridáme mäkké maslo a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme prikryté kysnúť asi 45 – 60 minút, kým zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujeme šišky. Šišky necháme pod utierkou kysnúť ešte 15 – 20 minút.
Smažíme v rozpálenom oleji pri strednej teplote. Po usmažení ich necháme odkvapkať na papierovej utierke a posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply