
Elixír zdravia našich starých mám, na ktorý by sme nemali zabúdať ani dnes…
Srvátka, vedľajší produkt pri výrobe syrov a jogurtov, sa v poslednom čase dostáva do popredia ako lacný a účinný prostriedok na podporu zdravia. Tento tradičný nápoj, ktorý poznali už naše staré mamy, ponúka množstvo zdravotných benefitov, od detoxikácie pečene až po podporu trávenia a chudnutia.
Srvátka je prírodný produkt, ktorý obsahuje vitamíny B a E, minerály a mliečne cukry podporujúce črevnú mikroflóru. ,,Je to skutočný elixír zdravia, ktorý môžeme zaradiť do každodennej stravy. Má nízky obsah kalórií a pritom vysokú výživovú hodnotu,“ hovorí odborníčka na výživu.
Priaznivé účinky na pečeň.
Odborníci srvátku odporúčajú najmä na detoxikáciu pečene. Obsahuje beta-laktoglobulín, ktorý dodáva telu aminokyseliny BCAA potrebné na regeneráciu pečene. Pravidelná konzumácia môže pomôcť pri stukovatenej pečeni, hepatitíde či cirhóze.
Pomoc pri chudnutí a trávení.
Srvátka je nízkokalorická – obsahuje iba 26 kcal na 100 gramov – a zároveň bohatá na bielkoviny, čo podporuje rast svalovej hmoty a znižuje chuť do jedla. ,,Srvátka dokáže zasýtiť a pritom nezaťažiť organizmus. Pomáha pri trávení a je výborným doplnkom pri redukcii hmotnosti,“ dodáva odborníčka.
Obsah kyseliny mliečnej v srvátke zároveň podporuje činnosť čriev, zmierňuje nafukovanie a zápchu. Má tiež močopudné účinky a pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok.
Ochrana srdca a nervovej sústavy.
Podľa viacerých štúdií srvátka napomáha – zníženiu hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi, čím prispieva k ochrane ciev a srdca. Navyše podporuje tvorbu serotonínu – tzv. hormónu šťastia, čo pozitívne ovplyvňuje náladu a pomáha pri strese a únave.
Dostupná a cenovo výhodná.
Srvátka je nielen zdravá, ale aj cenovo výhodná. Liter srvátky sa na trhu predáva približne za 0,85 €, čo ju robí dostupnou pre širokú verejnosť. Odborníci odporúčajú denne vypiť pohár srvátky – najlepšie ráno na lačný žalúdok alebo počas dňa ako osvieženie.
Srvátka sa tak stáva čoraz obľúbenejšou voľbou pre tých, ktorí chcú podporiť svoje zdravie prirodzenou cestou. Podľa odborníkov stačí len niekoľko týždňov pravidelnej konzumácie, aby sa prejavili jej pozitívne účinky na organizmus.
Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply