Škvrnitý medový koláč.

Efektný  a  chutný   koláč, ktorý poteší najmä deti svojím „škvrnitým“ vnútrom.   Pečie   sa   na   plechu   s rozmermi 35 × 25 cm.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g práškového cukru
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 PL kvetového medu
  • 40 ml mlieka
  • 600 g pšeničnej hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL holandského kakaového prášku

Krém:

  • 700 ml mlieka
  • 80 g vanilkového pudingového prášku
  • 2 PL pšeničnej hladkej múky
  • 1 ks vanilkového cukru (bourbon)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru

Na vrstvenie:

  • 120 g marhuľového džemu

Kakaová poleva:

  • 20 g holandského kakaového prášku
  • 140 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • 50 ml vody

Postup

V malom hrnci zohrejte: práškový cukor, masť, med a mlieko, kým sa suroviny nespoja.

V mise zmiešajte múku, vajcia a sódu bikarbónu, pridajte vlažnú tekutú zmes a vypracujte hladké cesto.

Cesto rozdeľte na 3 časti: Dve časti nechajte svetlé. Do jednej časti vmiešajte 1 PL kakaa (bude slúžiť ako tmavá „škvrnitá“ vrstva).

Dve svetlé časti cesta rozvaľkajte na rozmery plechu (35 × 25 cm) a pečte ich pri 180 °C 15–20 minút na opačnej strane plechu.

Z tretej časti – ktorú sme zmiešali s  kakaom – vyvaľkáme 9 tyčiniek rovnakej dĺžky – dĺžka plechu na pečenie – a rovnomerne ich upečieme. Tiež pri teplote 180 stupňov Celzia po dobu cca. O 15 minú. Necháme vychladnúť.

 Krém.

Uvarte puding: v 700 ml mlieka uvarte pudingový prášok, múku, vanilkový a kryštálový cukor, kým nevznikne hustý puding. Nechajte vychladnúť.

Vymiešajte maslo s práškovým cukrom do peny a postupne doň zašľahajte vychladnutý puding.

Zostavenie koláča.

Na spodný svetlý plát natrite  polovicu  džemu a polovicu krému. Na krém uložte 9 kakaových tyčiniek, natrite druhou polovicou krému a zvyšným džemom.  Prikryte druhým svetlým plátom.

Poleva.

Kakao, vodu a cukor, zmiešame do hladka, privedieme do varu a varíme do zhustnutia. Odstavíme z plameňa, pridáme maslo a miešame, kým sa maslo rozpustí.

Ešte teplú polevu rozotrieme na vrch koláča. Necháme stuhnúť. Odložíme na noc do chladničky. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*