Najchutnejšie kuracie stehná s pečenou zeleninou na jednom plechu.

Jednoduchý, ale výnimočne chutný recept, ideálny na nedeľný obed či pohodovú večeru. Kombinácia šťavnatých kuracích stehien, pečenej zeleniny a osviežujúcej omáčky vytvára dokonalý chuťový zážitok pre celú rodinu.

Suroviny (4 porcie):

  • 4 kuracie stehná (celé alebo horné/stehenné diely)
  • 800 g zemiakov
  • 1 cuketa
  • 300 g šampiňónov
  • 1 hrsť cherry paradajok
  • 1 šálka kyslej smotany
  • 1 šálka bieleho jogurtu
  • 1 balenie mrazenej alebo čerstvej pažítky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • mletá sladká paprika
  • granulovaný zeleninový vývar
  • soľ a čierne korenie
  • zmes korenia na kuracie mäso
  • sušený rozmarín

Postup:

Predhrejte rúru na 200 °C.

Kuracie stehná umyte a osušte. Dobre ich ochuťte: posypte zmesou korenia na kuracie mäso, mletou paprikou, granulovaným bujónom, soľou a čiernym korením. Odložte bokom.

Zeleninu pripravte nasledovne:

Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky Cuketu nakrájajte na cca 1 cm plátky Huby očistite, väčšie prekrojte Cherry paradajky umyte, prípadne rozpoľte.

Zemiaky a huby poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a posypte rozmarínom.

Na zemiaky položte kuracie stehná (môžete použiť rošt alebo piecť priamo na plechu). Pečte 30 minút.

Potom pridajte k zemiakom zvyšnú zeleninu (cuketu a paradajky), premiešajte a pečte ešte 20 minút, kým nebude mäso zlatisté a zelenina mäkká.

Medzitým pripravte omáčku:

Zmiešajte kyslú smotanu a jogurt, pridajte prelisovaný cesnak a pažítku. Dochuťte soľou a korením. Odložte do chladničky, aby sa chute prepojili.

Servírujte:

Pečené stehná podávajte so zeleninovou prílohou a omáčkou. Každú porciu môžete doplniť kúskom čerstvého chleba alebo bagety.

Tip:
Toto jedlo môžete pripraviť aj s inou zeleninou podľa sezóny – napríklad paprikou, brokolicou či mrkvou. Ak máte radi pikantnejšiu chuť, pridajte do omáčky štipku čili.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*