
Jednoduchý, ale výnimočne chutný recept, ideálny na nedeľný obed či pohodovú večeru. Kombinácia šťavnatých kuracích stehien, pečenej zeleniny a osviežujúcej omáčky vytvára dokonalý chuťový zážitok pre celú rodinu.
Suroviny (4 porcie):
- 4 kuracie stehná (celé alebo horné/stehenné diely)
- 800 g zemiakov
- 1 cuketa
- 300 g šampiňónov
- 1 hrsť cherry paradajok
- 1 šálka kyslej smotany
- 1 šálka bieleho jogurtu
- 1 balenie mrazenej alebo čerstvej pažítky
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- mletá sladká paprika
- granulovaný zeleninový vývar
- soľ a čierne korenie
- zmes korenia na kuracie mäso
- sušený rozmarín
Postup:
Predhrejte rúru na 200 °C.
Kuracie stehná umyte a osušte. Dobre ich ochuťte: posypte zmesou korenia na kuracie mäso, mletou paprikou, granulovaným bujónom, soľou a čiernym korením. Odložte bokom.
Zeleninu pripravte nasledovne:
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky Cuketu nakrájajte na cca 1 cm plátky Huby očistite, väčšie prekrojte Cherry paradajky umyte, prípadne rozpoľte.
Zemiaky a huby poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a posypte rozmarínom.
Na zemiaky položte kuracie stehná (môžete použiť rošt alebo piecť priamo na plechu). Pečte 30 minút.
Potom pridajte k zemiakom zvyšnú zeleninu (cuketu a paradajky), premiešajte a pečte ešte 20 minút, kým nebude mäso zlatisté a zelenina mäkká.
Medzitým pripravte omáčku:
Zmiešajte kyslú smotanu a jogurt, pridajte prelisovaný cesnak a pažítku. Dochuťte soľou a korením. Odložte do chladničky, aby sa chute prepojili.
Servírujte:
Pečené stehná podávajte so zeleninovou prílohou a omáčkou. Každú porciu môžete doplniť kúskom čerstvého chleba alebo bagety.
Tip:
Toto jedlo môžete pripraviť aj s inou zeleninou podľa sezóny – napríklad paprikou, brokolicou či mrkvou. Ak máte radi pikantnejšiu chuť, pridajte do omáčky štipku čili.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply