ZAMATOVÉ ČOKOLÁDOVÉ REZY.

Zamatové čokoládové rezy sú mimoriadne jemný a vláčny dezert s bohatou kakaovou chuťou a lahodným maslovým krémom. Pripravené z jednoduchých surovín, no pôsobia ako z luxusnej cukrárne.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.

Čokoládové rezy:  (bez smotany a drahých syrov)

Ingrediencie na korpus:

  • 6 vajec
  • štipka soli
  • 16 g vanilkového cukru
  • 450 g kryštálového cukru
  • 230 g rastlinného oleja (bez zápachu)
  • 450 ml kefíru (izbovej teploty, 1 % tuku)
  • 10 g kakaového prášku
  • 6 g prášku do pečiva
  • 6 g sódy bikarbóny
  • 300 ml vriacej vody

Postup na korpus:

Zmiešajte kakao, prášok do pečiva a sódu bikarbónu, odložte bokom.

Vajíčka vyšľahajte so štipkou soli do peny. Pridajte vanilkový cukor a postupne prisypávajte kryštálový cukor. Šľahajte asi 4 minúty. Prilejte olej a premiešajte. Pridajte kefír, premiešajte (už nešľahajte). Preosejte suchú zmes (kakao, prášok do pečiva, sóda) do cesta a premiešajte.. Nakoniec pridajte vriacu vodu a rýchlo premiešajte do hladkého, riedkeho cesta.

Nalejte na plech (42×32 cm) vyložený papierom na pečenie.

Pečte pri 170 °C (režim hore-dole, bez ventilátora) cca 35 minút.

Po vychladnutí rozrežte na 2 polovice a každú polovicu ešte vodorovne na 2 korpusy (spolu 4 pláty).

Ingrediencie na krém:

  • 500 g zmäknutého masla
  • 50 g tmavej čokolády (rozpustenej, nie horúcej – cca 28–30 °C)
  • 50 g kakaového prášku (2 %)
  • 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (po 380–397 g)
  • 1 PL rumu alebo koňaku (voliteľné)

Postup na krém:

Maslo vyšľahajte do peny.

Pridajte rozpustenú čokoládu a kakao, vyšľahajte do hladka. Po častiach vmiešajte kondenzované mlieko, krém bude jemný a mäkký.

Pridajte alkohol na dochutenie (voliteľne).

Odložte časť krému bokom na  zdobenie – ten po vychladnutí ešte vyšľahajte do stabilnejšej konzistencie.

Zostavenie koláča:

Na každý korpus naneste rovnomernú vrstvu krému (cca 5 mm). Zarovnajte boky a povrch torty.

Zvyšný krém použite na vrchnú vrstvu alebo zdobenie. Nechajte tortu vychladnúť v chladničke aspoň 2–3 hodiny.

Čokoládová poleva:

  • 200 g tmavej čokolády
  • trochu vody

Postup:

Čokoládu rozpusťte vo vodnom kúpeli. Polejte kolá  a zarovnajte. Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 30 minút.

Dekorácia:

  • čokoládové tyčinky, orechy alebo iné ozdoby podľa chuti
  • použite cukrárske vrecko a nadstavce podľa vlastného výberu

Ozdobte podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*