Obľúbený citrónovo-tvarohový koláč s broskyňami.

Tento koláč pečiem pri každej slávnostnej príležitosti – na sviatky, oslavy aj rodinné stretnutia. Je to náš rodinný favorit. Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok je výborný.

Suroviny:

Citrónové cesto (všetko izbovej teploty):

  • 250 g masla
  • 6 vajec
  • 200 g cukru
  • 3 malé citróny
  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 3 zarovnané čajové lyžičky prášku do pečiva

Tvarohová vrstva:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 18 g vanilkového pudingového prášku
  • 80 g cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru

Ovocie:

  • 1 konzerva broskýň v sladkom náleve
  • 1 lyžica zemiakového škrobu (na obalenie broskýň)

Na dokončenie:

  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Príprava broskýň:

Broskyne scedíme a nakrájame na polmesiačiky. Premiešame ich s lyžicou zemiakového škrobu, aby počas pečenia nepustili príliš veľa šťavy.

Tvarohová vrstva:

Všetky suroviny vložíme do misy a krátko zmixujeme, len do spojenia zložiek.

Citrónové cesto:

Z citrónov vytlačíme šťavu.

Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia na vysokých otáčkach. Pomaly prilievame citrónovú šťavu (ak sa cesto zrazí, nevadí).

Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne ju zapracujeme lyžicou.

Zloženie koláča:

Viac než polovicu citrónového cesta rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie. Na cesto uložíme broskyne. Na broskyne rozotrieme tvarohovú vrstvu.

Zvyšok cesta rozdelíme  opatrne na vrch po lyžiciach – počas pečenia sa rovnomerne rozleje.

Pečenie:

Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C (horný a dolný ohrev, bez ventilátora) približne 45 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť vo forme.

Po vychladnutí nakrájame na kúsky a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*