
Tento koláč pečiem pri každej slávnostnej príležitosti – na sviatky, oslavy aj rodinné stretnutia. Je to náš rodinný favorit. Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok je výborný.
Suroviny:
Citrónové cesto (všetko izbovej teploty):
- 250 g masla
- 6 vajec
- 200 g cukru
- 3 malé citróny
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 3 zarovnané čajové lyžičky prášku do pečiva
Tvarohová vrstva:
- 500 g jemného tvarohu
- 2 vajcia
- 18 g vanilkového pudingového prášku
- 80 g cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
Ovocie:
- 1 konzerva broskýň v sladkom náleve
- 1 lyžica zemiakového škrobu (na obalenie broskýň)
Na dokončenie:
- práškový cukor na posypanie
Postup:
Príprava broskýň:
Broskyne scedíme a nakrájame na polmesiačiky. Premiešame ich s lyžicou zemiakového škrobu, aby počas pečenia nepustili príliš veľa šťavy.
Tvarohová vrstva:
Všetky suroviny vložíme do misy a krátko zmixujeme, len do spojenia zložiek.
Citrónové cesto:
Z citrónov vytlačíme šťavu.
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Postupne po jednom zašľaháme vajcia na vysokých otáčkach. Pomaly prilievame citrónovú šťavu (ak sa cesto zrazí, nevadí).
Nakoniec pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne ju zapracujeme lyžicou.
Zloženie koláča:
Viac než polovicu citrónového cesta rozotrieme do formy vystlanej papierom na pečenie. Na cesto uložíme broskyne. Na broskyne rozotrieme tvarohovú vrstvu.
Zvyšok cesta rozdelíme opatrne na vrch po lyžiciach – počas pečenia sa rovnomerne rozleje.
Pečenie:
Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C (horný a dolný ohrev, bez ventilátora) približne 45 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť vo forme.
Po vychladnutí nakrájame na kúsky a posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply