
Sladká paradajková polievka patrí medzi tie jedlá, ktoré v sebe nesú chuť detstva a vôňu starých čias. Tento recept je spomienkou na kuchyňu manželovej babičky, ktorá ju pripravovala trochu inak – s väčšími strúhanými cestovinami namiesto klasických drobných. Výsledok je jednoduchý, sýty a nostalgický. Práve takéto recepty si zaslúžia, aby sa na ne nezabudlo.
Sladká paradajková polievka s väčšími strúhanými cestovinami.
Použitý objem: štandardný hrnček (250 ml)
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky 100 % paradajkovej šťavy (1 liter)
- 2 hrnčeky vody (0,5 litra)
- 1 PL tuku (maslo alebo olej)
- 1 PL hladkej múky
- štipka soli
- ¾ hrnčeka kryštálového cukru (cca 120 g)
- niečo vyše ½ hrnčeka väčších strúhaných cestovín (cca 50 g)
Postup:
V hrnci rozpustite tuk a pridajte múku. Za stáleho miešania ju opekajte, kým nezíska svetlú zlatistú farbu (ako strúhanka). Ideálne miešajte drevenou vareškou.
Postupne prilievajte vodu a paradajkovú šťavu, pričom neustále miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte cukor a štipku soli. Za stáleho miešania priveďte polievku do varu. Keď začne vrieť, prisypte cestoviny. Varte na miernom ohni asi 5 minút, občas premiešajte.
Po uvarení hrniec prikryte a nechajte polievku pár minút odstáť – cestoviny v horúcej tekutine ešte mierne zmäknú a naberú objem. Nevarte ich príliš dlho, aby sa nerozvarili.
Ochutnajte – ak je polievka málo sladká, pridajte cukor podľa chuti.
Tip:
Polievku môžete podávať samotnú alebo s kúskom bieleho pečiva a nastrúhaným syrom. Skvelo sa hodí aj ako sladká večera.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply